Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους του Καΐρου

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο συνεχίστηκαν και σήμερα αμείωτες, με την «συμμετοχή» πλέον και των υποστηρικτών του Χοσνί Μουμπάρακ στις λαϊκές συγκεντρώσεις. Ξεπερνούν τους 500 οι τραμαυτίες από τις συγκρούσεις.

Αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους του Καΐρου
Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνται στους δρόμους της Αιγύπτου, μετά την ένταξη φιλο-κυβερνητικών διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις, η διεθνής κοινότητα αρχίζει να δείχνει ανυπομονησία έναντι του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καταδίκασε τις «φοβερές σκηνές βίας εναντίον των διαδηλωτών» προειδοποιώντας ότι θα είναι «εντελώς απαράδεκτο» να υποκινούνται οι επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Κάμερον, πρόσθεσε ότι η παράδοση της εξουσίας σε μια ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην Αίγυπτο «πρέπει να επιταχυνθεί και να συμβεί ταχύτατα.»

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλοι δυτικοί ηγέτες εμφανίζονται ανυπόμονοι, μετά την χθεσινή δήλωση του κ. Μουμπάρακ ότι προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αν και η Ουάσιγκτον ήταν αρκετά προσεκτική ώστε να μην υπαγορεύσει στον Αιγύπτιο πρόεδρο χρονοδιάγραμμα για την έξοδό του από την εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Obama φέρεται να δίνει πλέον μια αίσθηση επείγοντος στην μετάβαση της εξουσίας δηλώνοντας ότι «η ομαλή μετάβαση πρέπει να είναι ουσιώδης, ειρηνική και να γίνει τώρα.»

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο συνεχίστηκαν σήμερα αμείωτες, με την «συμμετοχή» πλέον και των υποστηρικτών του Χοσνί Μουμπάρακ στις λαϊκές συγκεντρώσεις. Από την ώρα της ένταξης των καθεστωτικών οπαδών στις διαδηλώσεις, εκδηλώνονται σοβαρές συγκρούσεις με πέτρες και κοντάρια μεταξύ των δύο πλευρών, που μέχρι στιγμής φέρονται να έχουν προκαλέσει 500 τουλάχιστον τραυματίες.

Οι στρατιωτικές αρχές δεν δείχνουν να παρεμβαίνουν στις συγκρούσεις, συμφωνα με το Reuters και το Al Jazeera. Νωρίτερα, ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους για να ανακτήσει και πάλι η ζωή τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, ενώ η Ουάσιγκτον συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοί της στη Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε "ομαλή μετάβαση τώρα" στην Αίγυπτο.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δήλωσε μη ικανοποιημένος απο το χθεσινό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου, όπου δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για τέχνασμα.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν ανυποχώρητοι, ενώ δήλωσε ότι ς θα δεχθεί να συζητήσει μόνο μετά από παραίτηση του Χοσνί Μουμπάρακ. Παράλληλα, δήλωσε ότι προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή στο κέντρο του Καίρου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τόνισαν ότι το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, όπου δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά ικανοποιεί τα αιτήματά τους και ζήτησε τερματισμό των κοινητοποιήσεων.

Ενδεχομένως ως ένδειξη καλής θέλησης, επετράπη εκ νέου η λειτουργία του Internet στην Αίγυπτο που είχε μπλοκαριστεί καθώς οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω Facebook και Twitter.

Ο Αμερικανός
Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα αργά το βράδυ της Τρίτης με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξήρε τη στάση του αιγυπτιακού στρατού για τον "πατριωτισμό" του.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του κ. Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ιστορικό διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου όπου αποσαφήνισε ότι θα τερματίσει την 30ετή ηγεσία του στη χώρα καθώς δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters, η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν "ειλικρινής και άμεση" και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι "η ώρα της μετάβασης εξουσίας είναι τώρα, δεν μπορεί να αναβληθεί".

Ο αντίπαλος του Μουμπάρακ, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κ. Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απέρριψε την "προσφορά" του Αιγύπτιου Προέδρου χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Ο κ. Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και πως χρειάζονταν πολύ περισσότερα.

Ημέρα Οργής στη Συρία

Στη Συρία, ο κόσμος καλείται μέσω κοινωνικών δικτύων να κινητοποιηθεί, συμμετέχοντας στην "Ημέρα της Οργής", ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μ. Ανατολής. Στην περίπτωση της Συρίας, στο "στόχαστρο" βρίσκονται η διαφθορά, η φτώχεια και η ανεργία, ενώ, όπως στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, υπήρξαν πρόσφατα ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και το πετρέλαιο. Η κυριότερη σελίδα κινητοποίησης στο Facebook καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους στις 4 και 5 Φεβρουαρίου για "να μπει ένα τέλος στη διαφθορά".

Αλλαγή κυβέρνησης στην Ιορδανία

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στενής συμμάχου των ΗΠΑ, αντικατέστησε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της χώρας, έπειτα από πολυήμερες λαϊκές διαμαρτυρίες για τις τιμές των τροφίμων και τις συνθήκες διαβίωσης στο έθνος.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαμαρτύρονται με καθημερινές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τη φτώχεια που πλήττει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και επιρρίπτουν τις ευθύνες στη διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες της Αιγύπτου στην Ντόχα του Κατάρ, στο Αμάν της Ιορδανίας και στη Βηρυτό του Λιβάνου σε ένδειξη συμπαράστασης στο άνευ προηγουμένου λαϊκό κίνημα εξέγερσης στην Αίγυπτο κατά του Προέδρου κ. Χόσνι Μουμπάρακ.

Στην Ντόχα πάνω από τρεις χιλιάδες πολίτες φώναζαν μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία "Ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος", "Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αιγυπτιακό λαό" κ.ά. Στη Βηρυτό πάνω από 500 πολίτες διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν "80 εκατομμύρια πολίτες δεν θέλουν τον Μουμπάρακ", "Φαραώ, φύγε" κ.ά.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν επίσης γίνει διαδηλώσεις στην Υεμένη και στο Σουδάν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σανάα της Υεμένης εναντίον του επί 33 χρόνια ηγέτη της χώρας κ. Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, καθώς τα εκ Τυνησίας εξεγερτικά μηνύματα εξακολουθούν να διαδίδονται στον αραβικό κόσμο. Στην Τύνιδα οι διαδηλώσεις εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν, ενώ χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε παραμείνει στην κυβέρνηση παρά την πτώση του καθεστώτος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v