Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFSF: Επιμένουν τα σενάρια για αγορές ομολόγων

Οι χώρες της ευρωζώνης μελετούν σοβαρά την πρόταση να δοθεί δυνατότητα στο ταμείο διασώσεων EFSF να αγοράζει ομόλογα προβληματικών οικονομικών της ευρωζώνης στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με το Reuters.

EFSF: Επιμένουν τα σενάρια για αγορές ομολόγων
Οι χώρες της ευρωζώνης μελετούν σοβαρά την πρόταση να δοθεί η δυνατότητα στο ταμείο διασώσεων EFSF να αγοράζει ομόλογα προβληματικών οικονομικών της ευρωζώνης στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.

Το εν λόγω κρίσιμο μέτρο περιλαμβάνεται σε συνολικό πακέτο νέων μέτρων, που πρόκειται να υιοθετήσει η ευρωζώνη έως τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των επιπτώσεων της κρίσης χρεών.

Οι πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι η Γερμανία, αν και εναντιώνεται πλήρως σε αγορές ομολόγων από την δευτερογενή αγορά λόγω νομικών κωλυμάτων, δεν έχει αντιρρήσεις για μεταβιβάσεις στην πρωτογενή αγορά.

Τέσσερις διαφορετικές πηγές του Reuters επιβεβαίωσαν ότι η πρόταση των αγορών εθνικών ομολόγων από το EFSF συζητείται σοβαρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σχέδιο στενότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο ενός «σύμφωνου ανταγωνιστικότητας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Γερμανία συζητούνται έντονα τα μέτρα που πρέπει να περιληφθούν στο πλαίσιο του συμφώνου  και έχει γίνει αποδεκτό ότι το σύμφωνο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων.

Ποικίλες πηγές αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, κατά την αυριανή του συνάντηση στη Μαδρίτη με την κα Άγγελα Μέρκελ, αναμένεται ν»α θέσει τις βάσεις για ένα πανευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v