Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ανεργία και πληθωρισμός θα φέρουν πολέμους

Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές, που μπορεί να πυροδοτήσουν εμπορικό προστατευτισμό και ακόμη και εμφυλίους πολέμους, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Ανεργία και πληθωρισμός θα φέρουν πολέμους
Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές, που μπορεί να πυροδοτήσουν εμπορικό προστατευτισμό και ακόμη και εμφυλίους πολέμους, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων και καυσίμων τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη πλήξει τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις μαζικές αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ των κρατών αυξάνεται, μπορεί να δούμε αυξανόμενο προστατευτισμό στο εμπόριο και την οικονομία. Και καθώς οι ταραχές εντός των κρατών κλιμακώνονται, μπορεί να δούμε κοινωνική και πολιτική αστάθεια εντός των εθνών- ακόμη και πόλεμο,» δήλωσε ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τις «επικίνδυνες» ανισορροπίες, που μπορεί να βάλουν τους σπόρους της επόμενης κρίσης.

Η πρώτη μεγάλη ανισότητα στον πλανήτη αφορά την ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των εθνών, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα από τις ανεπτυγμένες και κινδυνεύουν από υπερθέρμανση. Η δεύτερη ανισότητα είναι οι κοινωνικές εντάσεις που δημιουργούνται εντός των κρατών εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της διεύρυνσης της ψαλίδας της εισοδηματικής ανισότητας.

Στην επόμενη δεκαετία, 400 εκατ. νέοι άνθρωποι θα ενταχθούν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και «είμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας «χαμένης γενιάς» νεαρών ανθρώπων, που θα υποφέρουν μια ζωή από έλλειψη απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο για τις προηγμένες αλλά και τις φτωχότερες οικονομίες.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v