Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια "ανάσα" από απευθείας αγορά ομολόγων το EFSF

Πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας που θα δίνει στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης την δυνατότητα να αγοράζει εθνικά ομόλογα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια ανάσα από απευθείας αγορά ομολόγων το EFSF
Πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας που θα δίνει στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης την δυνατότητα να αγοράζει εθνικά ομόλογα ευάλωτων χωρών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ παραμένουν προβλήματα στις προτάσεις για πιθανές αγορές των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Μια συμφωνία που θα επιτρέπει στο ταμείο EFSF των 440 δισ. ευρώ να αγοράζει ομόλογα από τους εκδότες, ίσως είναι το πρώτο βήμα για την ευρύτερη αναδιοργάνωση του ταμείου διασώσεων.

Οι κινήσεις που συζητούνται είναι να επιτρέπονται αγορές τίτλων στην δευτερογενή αγορά, να δίνονται δάνεια σε κυβερνήσεις ώστε να αποσύρουν με έκπτωση χρεόγραφα σε κυκλοφορία, καθώς και να δίνονται καλύτεροι όροι βοήθειας.

Η απευθείας αγορά ομολόγων, αντί για την προσφορά δανείων που κάνει σήμερα το EFSF, θα βοηθήσει πιθανόν τις προβληματικές οικονομίες να διατηρήσουν την πρόσβαση στην αγορά και να ξεφτορωθούν το στίγμα της "εξάρτησης" από τα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων.

Σε μια ένδειξη ότι οι άμεσες πιέσεις εκτονώνονται, η ΕΚΤ, η οποία φέρει μόνη το βάρος της αγοράς εθνικών ομόλογων σήμερα, δεν προχώρησε σε καθόλου αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Ηταν η πρώτη απουσία της σε τρεις μήνες.

Το χειρότερο «ίσως πέρασε» αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η κρίση «πέθανε» δήλωσε ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν στο Ελσίνκι σήμερα.

Αν και το πρόγραμμα της ιδιωτικής τοποθέτησης δεν θα μεταβάλλει απαραίτητα τους όρους βοήθειας, θα δώσει όμως στις εκδότριες κυβερνήσεις διαπραγματεύσιμους τίτλους, τους οποίους θα μπορούν αργότερα να διαθέσουν στην αγορά.

Το EFSF μάλλον δεν θα αποκτήσει αρκετή δύναμη ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει την επαναγορά αρκετών ομολόγων σε κυκλοφορία, ώστε να «κάνει την διαφορά» για τα χρεωμένα έθνη. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν όλα τα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων ώστε να είναι διαθέσιμα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόταση για να αυξηθεί το «πλαφόν» των 440 δισ. ευρώ του ταμείου.

Οι προτάσεις αυτές όλες θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αλλά οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες θα μετατεθούν για την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v