Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση πληρωμής 29 εκατ.$ στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ομολογιούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ακτή του Ελεφαντοστού απέτυχε στον στόχο πληρωμής τόκων για ευρωομόλογα 2,3 δισ. δολαρίων κι έγινε έτσι η πρώτη χώρα που έκανε στάση πληρωμών σε ένα έτος.

Στάση πληρωμής 29 εκατ.$ στην Ακτή Ελεφαντοστού
Ομολογιούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ακτή του Ελεφαντοστού απέτυχε στον στόχο πληρωμής τόκων για ομόλογα 2,3 δισ. δολαρίων κι έγινε έτσι η πρώτη χώρα που έκανε στάση πληρωμών σε ένα έτος. Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, υπό τον Πρόεδρο κ. Laurent Gbagbo, δήλωσε ότι θα πληρώσει, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο τόκος ύψους 29 εκατ. δολαρίων έπρεπε να πληρωθεί τα μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη καθώς δεν δόθηκε περίοδος χάριτος 30 ημερών, σύμφωνα με τη Standard Bank του Λονδίνου, που κατέχει τα ευρωομόλογα.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού εξέδωσε ευρωομόλογα τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, με επιτόκιο 10,181%, σύμφωνα με το London Club και στοιχεία του Bloomberg. Η κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού, ειδικά σε συνδυασμό με τις ταραχές στην Αίγυπτο, έχει προκαλέσει έντονα πλήγματα στις αγορές ευρωομολόγων της Αφρικής, ωθώντας τα επιτόκια στα ύψη.

Η τελευταία χώρα που είχε κάνει στάση πληρωμών ήταν η Τζαμάικα, τον Ιανουάριο του 2010, η οποία αναγκάστηκε σε αυτό εξαιτίας της πτώσης στην τουριστική κίνηση και των εμβασμάτων, λόγω της διεθνούς ύφεσης.

Το δυτικοαφρικανικό κράτος, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τον Νοέμβριο, αφού τόσο ο Πρόεδρος Gbagbo όσο και ο πολιτικός του αντίπαλος Alassane Ouattara διεκδικούν την εκλογική νίκη.

Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν τις εκλογές του Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 271 πολιτών και την αποχώρηση χιλιάδων από τη χώρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v