Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού "Λεβιάθαν", που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Νέο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο
Εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού "Λεβιάθαν", που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, νοτιοδυτικά της Πάφου, στα "ανεπίσημα" όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αυτό, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στη Νέα Ορλεάνη εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και ένας εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα, και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών.

Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας -είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή- μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα και το χαρτογράφησε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από χθες ξεκίνησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτήν τη φορά κυρίως στα ανοιχτά του Κόλπου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Το ερευνητικό Ramform Vanguard της νορβηγικής ΡGS έπιασε δουλειά, ενώ δεύτερο σκάφος, το Μ/VGeosund, το οποίο ναύλωσε η Νoble Νoble Εnergy, αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε χθες στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η ΡGS είναι η εταιρία που την προηγούμενη τετραετία πραγματοποίησε τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, πρώτη φορά γίνονται σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.

Το Ramform Vanguard το προηγούμενο δίμηνο διεξήγαγε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου για λογαριασμό του Λιβάνου και συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος Romulus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v