Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Λαοθάλασσα" διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για όγδοη ημέρα στην Αίγυπτο, με πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ. Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων.

Λαοθάλασσα διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για όγδοη ημέρα στην Αίγυπτο, με πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ και τον στρατό να "στηρίζει" πλέον τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με ξένα δίκτυα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μουμπάρακ αναμένεται να απευθύνει σήμερα τα μεσάνυχτα, διάγγελμα προς το λαό.

Στην ίδια αλυσίδα των κοινωνικών εξεγέρσεων εναντίον καθεστώτων που θεωρούνται διεφθαρμένα και υπεύθυνα για την φτώχεια του λαού, η Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε στάση πληρωμών, ενώ η Συρία προετοιμάζεται για «ειρηνική επανάσταση» μέσω Facebook.

Σε μια άλλη γωνιά του καζανιού που βράζει, την Ιορδανία, ο μονάρχης ελπίζει σε εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης.


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για όγδοη ημέρα στην Αίγυπτο

Πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές
έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο του Καϊρου, με μόνο αίτημα την αποχώρηση του Χοσνί Μουμπάρακ.

Από νωρίς το μεσημέρι η πλατεία Ελευθερίας έχει κατακλυστεί από πλήθος πολιτών κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης, από γιατρούς μέχρι φοιτητές κ αι ανέργους. Οι διαδηλωτές απολαμβάνουν πλέον, αν όχι την υποστήριξη, πάντως την ανοχή του αιγυπτιακού στρατού. 
Πολυπληθείς διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου. 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η ατμόσφαιρα είναι εορταστική, με τους διαδηλωτές να εκτιμούν ότι ο Μουμπάρακ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα έως αύριο, Παρασκευή, την οποία και έχουν ονομάσει "ημέρα της αποχώρησης".

Οι διαδηλωτές  που βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου, υποστηρίζουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν "νόμιμες" τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα "The Independent", ότι, εάν ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ "θέλει πραγματικά να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει". "Όταν ένα καθεστώς αποσύρει τελείως την αστυνομία από τους δρόμους του Καΐρου, όταν οι βάνδαλοι ανήκουν στη μυστική αστυνομία και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χωρίς τον Μουμπάρακ η χώρα θα βυθιστεί στο χάος, αυτό συνιστά εγκληματική πράξη... Εάν θέλει να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει" λέει.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει την προσωρινή προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών απάντησε: "Εάν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους όλων γι' αυτά που θα πρέπει να κάνω γι' αυτούς... θα το κάνω".

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο "ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή "δίκαιων και ελεύθερων" εκλογών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.

Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση επαναπατρισμού 180 Ελλήνων από την Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι επιβιβάστηκαν στα τρία αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

Παρών και στις τρεις επιβιβάσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα.


Online συσπείρωση στην Συρία
 
Σήμερα, ομάδα Σύριων online ακτιβιστών προσκαλεί τους πολίτες σε ημέρα διαμαρτυρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής, που στόχος είναι να καταληξει σε μια ειρηνική «Συριακή επανάσταση 2011», που θα δώσει τέλος «στο διεφθαρμένο και τυραννικό» καθεστώς της χώρας.

Η ομάδα χρησιμοποιεί το Facebook, που επισήμως έχει απαγορευτεί αλλά είναι στην πράξη προσβάσιμο, για να καλέσει τον λαό στην «ημέρα οργής», κατά το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Το μήνυμα μεταδίδεται και μέσω Twitter, και προσκαλεί τους νεαρούς Σύριους να συμμετέχουν στις ειρηνικές διαδηλώσεις που θα διεξαχθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής σε όλες τις συριακές πόλεις.

Τα μέλη της ομάδας ανέρχονται στα 7.800 σήμερα το πρωί.


Στάση πληρωμών στην Ακτή Ελεφαντοστού

Την Τρίτη, ομολογιούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ακτή του Ελεφαντοστού απέτυχε τον στόχο πληρωμής τόκων για ομόλογα 2,3 δισ. δολαρίων κι έγινε έτσι η πρώτη χώρα που έκανε στάση πληρωμών σε ένα έτος.

Το δυτικοαφρικανικό έθνος, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τον Νοέμβριο, αφού ο πρόεδρος Gbagbo όσο και ο πολιτικός του αντίπαλος Alassane Ouattara διεκδικούν την εκλογική νίκη.

Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν τις εκλογές του Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 271 πολιτών και την αποχώρηση χιλιάδων από την χώρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.


Νέα κυβέρνηση στην Ιορδανία

Σήμερα επίσης, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στενής συμμάχου των ΗΠΑ, αντικατέστησε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της χώρας, μετά από πολυήμερες λαϊκές διαμαρτυρίες για τις τιμές των τροφίμων και τις συνθήκες διαβίωσης στο έθνος.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαμαρτύρονται με καθημερινές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την φτώχεια που πλήττει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και επιρρίπτουν τις ευθύνες στην διεφθαρμένη κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v