Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ιδιαίτερα ευνοϊκά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης με ταχεία επέκταση στον μεταποιητικό κλάδο και μείωση της ανεργίας στη Γερμανία σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ιδιαίτερα ευνοϊκά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης, με ταχεία επέκταση των δραστηριοτήτων του μεταποιητικού κλάδου και μείωση της ανεργίας στη Γερμανία σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit για τον μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, στο 57,3, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 56,9 και 57,1 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης της Markit για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου της ευρωζώνης τον Ιανουάριο άγγιξε το 59,4 έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,6 και 58,4 τον προηγούμενο μήνα.

Ο κ. Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, δήλωσε πως είναι αξιοσημείωτη η ανάκαμψη που καταγράφεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Αναφέρει πως ειδικότερα στην Ιρλανδία και στην Ιταλία σημειώνεται ισχυρή ανάπτυξη, ενώ ο ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου της Ισπανίας παρουσιάζει άνοδο σε υψηλό 9 μηνών.

Επιπλέον, απροσδόκητη ήταν η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992, και βέβαια σε σημείο χαμηλότερο των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε στο 7,4% από 7,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v