Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η κρίση μπορούσε να αποτραπεί

Επόπτες, πολιτικοί και τραπεζίτες ευθύνονται για την χρηματοπιστωτική κατάρρευση των ΗΠΑ το 2008, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας αμερικανικής επιτροπής που μελέτησε την υπόθεση.

ΗΠΑ: Η κρίση μπορούσε να αποτραπεί
Επόπτες, πολιτικοί και τραπεζίτες ευθύνονται για την χρηματοπιστωτική κατάρρευση των ΗΠΑ το 2008, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας αμερικανικής επιτροπής που μελέτησε την υπόθεση και προδημοσίευσαν χθες οι Financial Times

Η Επιτροπή Ερευνών για τη Χρηματοπιστωτική Κρίση (Financial Crisis Inquiry Commission) που έχει αναλάβει το έργο της διαπίστωσης των αιτιών της κατάρρευσης, δήλωσε ότι «η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί.»

Στην έρευνα δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις ευθύνες που έχουν οι τραπεζίτες με την ανάληψη κινδύνων και οι εποπτικές αρχές, που επέδειξαν αμέλεια.

Μόνο έξι μέλη της 10μελούς επιτροπής, Δημοκρατικοί όλοι, υιοθέτησαν το πόρισμα. Η επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Phil Angelides, συστήθηκε τον Μάιο 2009.

«Η κρίση ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινων πράξεων ή απραξίας, όχι της μητέρας φύσης ή της ανατροπής κάποιων μοντέλων… Οι καπετάνιοι της οικονομίας και της κοινωνικής καθοδήγησης του οικονομικού συστήματος, αγνόησαν προειδοποιήσεις και δεν κατάφεραν να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τους κινδύνους που αναπτύσσονταν μέσα σε ένα σύστημα που ο λόγος ύπαρξής του είναι το καλό του αμερικανικού λαού.»

Το καταδικαστικό πόρισμα επικρίνει επίσης την ανεπάρκεια της χρηματοπιστωτικής επόπτευσης από μέρους του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Alan Greenspan.

Στην έρευνα περιλαμβάνονται επιγραμματικά οι παρακάτω αιτιάσεις:

-Αποτυχία στην χρηματοπιστωτική επόπτευση, περιλαμβανομένης της αποτυχίας της Fed να εποπτεύσει τα τοξικά στεγαστικά δάνεια.

-Κατάρρευση της εταιρικής διακυβέρνησης που οδήγησε σε «αλόγιστες» πράξεις και ανάληψη υπερβολι8κού κινδύνου

-Υπερβολική ανάληψη χρεών από τα νοικοκυριά

-Απουσία κατανόησης του οικονομικού συστήματος από τις εποπτικές Αρχές

-Θεμελιώδη καταπάτηση της ανάληψης ευθυνών και της ηθικής «σε όλα τα επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v