Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμιση της Ιαπωνίας σε ΑΑ- από ΑΑ

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας προχώρησε η Standard & Poor's στο "ΑΑ-" από "ΑΑ", "λόγω των εκτιμήσεων για υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια".

S&P: Υποβάθμιση της Ιαπωνίας σε ΑΑ- από ΑΑ
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας προχώρησε η Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια όπου υποβαθμίζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Συγκεκριμένα, η αξιολόγησή της μειώθηκε στο "ΑΑ-" από "ΑΑ", "λόγω των εκτιμήσεων για υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια και για περαιτέρω αδύναμη δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης", όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα της Ιαπωνίας θα μειωθεί κατά μόλις 1,1%, στο 8%, μέχρι το 2013. Ο οίκος εκφράζει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του κ. Naoto Kahn δεν πράττει αρκετά για τη μείωση του δανειακού βάρους της χώρας, το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 11 τρισ. δολαρίων.

"Ελπίζω ότι η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση για την κυβέρνηση. Δεν έχουν καμία συναίσθηση της κρίσης", δήλωσε ο κ. Azusa Kato, οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas στο Τόκιο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό όταν έγινε η ανακοίνωση. Στην αγορά συναλλάγματος, όμως, η βουτιά του ιαπωνικού νομίσματος ήταν άμεση, στα 83,06 γεν έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα ιαπωνικά CDSs, το κόστος ασφάλισης των ιαπωνικών ομολόγων, κατά 4 μονάδες βάσης, στις 84 μονάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ενίσχυση από τις 30 Νοεμβρίου.

Προειδοποίηση και από τη Fitch

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Standard & Ρoor's, ακολούθησαν δηλώσεις της Fitch Ratings, η οποία, αν και δεν προχωρά σε υποβάθμιση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση του Τόκιο, επισημαίνοντας πως, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο, θα σημειωθούν "πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας".

Ο κ. Andre Colquhoun, επικεφαλής του τμήματος Ασίας - Ειρηνικού της Fitch Ratings, δήλωσε στο Reuters πως η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού, που είναι απειλή για την οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Επίσης συμπλήρωσε λέγοντας: "Άποψή μας είναι ότι η Ιαπωνία χρειάζεται στρατηγική δημοσιονομικής ολοκλήρωσης για να αντιμετωπίσει αυτές τις αρνητικές πιέσεις. Κατά συνέπεια, το 2011 θα εξετάσουμε εάν η πολιτική κατάσταση θα επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο σε αυτό το επίπεδο. Ενδείξεις για ενδεχόμενη αλλαγή της δημοσιονομικής στρατηγικής θα δημιουργήσει πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v