Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρουν δισ. στην Κίνα για... το Έτος του Λαγού

Το βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης εκτινάχτηκε με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι σπεύδουν να τραβήξουν ρευστό για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους.

Αποσύρουν δισ. στην Κίνα για... το Έτος του Λαγού
Το βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην αγορά χρήματος της Κίνας εκτινάχτηκε 242 μονάδες βάσης, με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι σπεύδουν να τραβήξουν ρευστό για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους.

Το επιτόκιο αναφοράς, το επιτόκιο repo επτά ημερών, που έκλεισε χθες στο υψηλό τριετίας του 7,69%, κατά κανόνα ενισχύεται στις παραμονές των ετήσιων εορτασμών, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες αποσύρουν κεφάλαια από τις τράπεζες για ψώνια, ταξίδια και για τον γενικότερο εορτασμό.

Φέτος, πάντως, το εν λόγω επιτόκιο εμφανίζει ακόμη πιο μεταβλητότητα, εξαιτίας της σειράς μέτρων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Κίνας για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, απαιτώντας μεγαλύτερα συνεγγυητικά κεφάλαια από τις τράπεζες.

Το σεληνιακό νέο έτος είναι η πιο σημαντική παραδοσιακή γιορτή της Κίνας. Οι εορτασμοί για τη φετινή νέα χρονιά, το Έτος του Λαγού, θα διαρκέσουν από σήμερα Τετάρτη έως την ερχόμενη Παρασκευή.

"Αναλογιστείτε 100 εκατομμύρια ανθρώπους να αποσύρουν 5.000 ρενμίνμπι από τις τράπεζες", αναφέρει αναλυτής της Credit Agricole. "Γίνονται 500 δισ. ρενμίνμπι ή 76 δισ. δολ. σε ρευστό που βγαίνει από το σύστημα. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο επιτόκιο repo".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v