Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΟΕ: Ενισχύεται το "στρατόπεδο" αύξησης επιτοκίων

Σύμφωνα με τα πρακτικά της BOE, ο Andrew Sentence δεν είναι πλέον ο μόνος από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής που ζητά αύξηση επιτοκίων. Μαζί του τάσσεται και ο Martin Weale.

ΒΟΕ: Ενισχύεται το στρατόπεδο αύξησης επιτοκίων
Ενισχύεται το στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην Βρετανία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) που κοινοποιήθηκαν σήμερα (Τετάρτη).

Μέχρι πρότινος από τα 9 μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒΟΕ, μόνο ο Andrew Sentence ψήφιζε σταθερά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 0,5% στο 0,75%. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, μαζί του τάχθηκε και ο Martin Weale, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι 7-2 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο τρέχον επίπεδο.

Για τα δύο μέλη της Επιτροπής «η συνεχιζόμενη αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διατηρηθεί, βάζει σε κίνδυνο τις πληθωριστικές προσδοκίες και κατ’ επέκταση το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού»

Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση της ΒΟΕ έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, πριν κοινοποιηθεί η αιφνιδιαστική συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι διοικητής της ΒΟΕ, Mervyn King προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στην Βρετανία ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 5% τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εκτίμηση αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να προχωρήσει κανείς σε αύξηση επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v