Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Obama: Πακέτο μεταρρυθμίσεων για την οικονομία

Πάγωμα δημοσίων δαπανών και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι κάποια από τα μέτρα που πρότεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ομιλία του για το State of the Union, υιοθετώντας κάποιες θέσεις των ρεπουμπλικανών.

Obama: Πακέτο μεταρρυθμίσεων για την οικονομία
Ενωτικός φάνηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama κατά την ομιλία του για το State of the Union, υιοθετώντας αρκετές από τις προτάσεις των ρεπουμπλικανών, όπως το πάγωμα ορισμένων δημοσίων δαπανών για πέντε χρόνια.

Επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οικονομική τάξη έχει αλλάξει, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τις ΗΠΑ να καινοτομήσουν.

"Τώρα που τα χειρότερα της ύφεσης έχουν περάσει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι το κράτος μας δαπανά περισσότερα από όσα κερδίζει. Αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί", δήλωσε.

Ο Δημοκρατικός Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε μία ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία υιοθετεί αρκετές ιδέες που υποστηρίζονται από τους ρεπουμπλικανούς - όπως τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την απλούστευση του φορολογικού κώδικα.  Επίσης, συμφώνησε με τους ρεπουμπλικανούς στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες και πρότεινε πενταετές πάγωμα σε ένα τμήμα των εγχώριων δαπανών (πλην αυτών για την ασφάλεια και τα κοινωνικά επιδόματα) - αν και αυτό απέχει πολύ από τις μεγάλες περικοπές που έχουν ζητήσει οι ρεπουμπλικανοί.

Ο κ. Obama, πάντως, επέκρινε ιδιαίτερα τα φορολογικά δώρα δισεκατομμυρίων δολαρίων που γίνονται στους πετρελαϊκούς ομίλους και ζήτησε από το κοινοβουλευτικό σώμα να τα καταργήσει.

Η οικονομία που θα επιτευχθεί με τη μείωση των δημοσίων δαπανών θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον ίδιο, να χρηματοδοτηθούν τεχνικές καινοτομίες, ιδιαίτερα στον τομέα των καθαρών πηγών ενέργειας. Η επένδυση σε τεχνικές αιχμής, κυρίως ενεργειακές, "θα ενισχύσει την ασφάλειά μας, θα προστατεύσει τον πλανήτη μας και θα δημιουργήσει αναρίθμητες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v