Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Αναβάθμιση προβλέψεων για παγκόσμιο ΑΕΠ

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης προχώρησε το ΔΝΤ - που πλέον για το 2011 τους εκτιμά στο 4,4%, λίγο υψηλότερα από το 4,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

ΔΝΤ: Αναβάθμιση προβλέψεων για παγκόσμιο ΑΕΠ
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης προχώρησε το ΔΝΤ - που πλέον για το 2011 τους εκτιμά στο 4,4%, υψηλότερα από το 4,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ αποδίδει την αναθεώρηση αυτή και στο πακέτο φορολογικών περικοπών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Γενικότερα, επισημαίνεται, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες αγορές - κλάδος που είχε πολύ υποφέρει κατά την κρίση. Ο ίδιος ο ρόλος των ανεπτυγμένων αγορών διαπιστώνεται ότι αρχίζει και είναι εκ νέου θετικός για την παγκόσμια οικονομία, αν και το ΔΝΤ τονίζει πως από τις χώρες αυτές προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τα υψηλά επίπεδα χρέους και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Σε ξεχωριστό του report, αναφέρει το Reuters, το ΔΝΤ ζήτησε την αύξηση του μεγέθους του ταμείου διάσωσης και τη διενέργεια τεστ κόπωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ΔΝΤ προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 3% από 2,3% προηγουμένως για το 2011, ενώ για το 2012 το ποσοστό αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,7%.

Αναθεωρημένη πρόβλεψη υπήρξε και για την Ιαπωνία, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οποίας εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1,6% φέτος, ενώ για την ευρωζώνη διατηρείται η πρόβλεψη του Οκτωβρίου στο 1,5% για το 2011 και στο 1,7% για το 2012. Για τη Γερμανία η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στο 2,2% από 2% προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v