Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αυξήσεις τιμών φοβίζουν τον J.C. Trichet

Ο κ. Trichet προειδοποίησε ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι πιέσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο έτος, παρά την κρίση χρεών.

Οι αυξήσεις τιμών φοβίζουν τον J.C. Trichet
Οι φόβοι για πληθωρισμο, τους οποίους τροφοδοτεί η εκτίναξη τιμών σε τρόφιμα, πετρέλαιο και πρώτες ύλες, διογκώνονται σε όλο τον πλανήτη, υποχρεώνοντας τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιήσει ότι στο μέλλον θα αυξηθούν τα επιτόκια, παρά την αποδυνάμωση που υφίστανται ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας της κρίσης χρεών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ενόψει της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Jean-Claude Trichet προειδοποίησε ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι πιέσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και προέτρεψε τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλα τα έθνη να διασφαλίσουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων δεν θα κυριαρχήσουν.

Τα σχόλια του κ. Trichet γίνονται σε μια περίοδο που η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην διευρυνόμενη κρίση στις «αδύναμες» χώρες της ευρωζώνης και την εύρωστη ανάπτυξη του ισχυρότερου μέλους της, της Γερμανίας, καθώς και του αυξανόμενου πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Ο διοικητής της ΕΚΤ άρχισε να μιλάει αυστηρά για τον πληθωρισμό στις αρχές του μήνα, μετά την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, προκαλώντας αρκετές αναβαθμίσεις στις προβλέψεις των οικονομολόγων για την πορεία των τιμών.

Στην συνέντευξή του, ο κ. Trichet διαψεύδει τις εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων, ότι η ΕΚΤ θα συγκρατήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο «δομικός» πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε υποτονικός στο 1,1% τον Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ, η Fed θεωρεί τον δομικό πληθωρισμό ορθό πρόδρομο του δείκτη τιμών καταναλωτή, «αλλά στην ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός δεν είναι απαραίτητα ορθός προγνωστικός δείκτης,» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Οι δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, εάν αντιληφθεί ότι οι εταιρίες και οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επί μακρόν πάνω από το 2%, έστω κι αν η βασική πηγή της αύξησης είναι οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v