Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barroso: Η Γερμανία δίνει αλλά και παίρνει πολλά

Εν μέσω κλίματος εχθρότητας και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Γερμανία δίνει αλλά και παίρνει πολλά από την Ε.Ε. και επέμεινε στην ενίσχυση του ευρωταμείου.

Barroso: Η Γερμανία δίνει αλλά και παίρνει πολλά
Εν μέσω κλίματος εχθρότητας μεταξύ του κ. Jose-Manuel Barroso και του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε τη Γερμανία, σε μία σαφή προσπάθεια συμφιλίωσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Stuttgarter Zeitung", ο κ. Barroso υπενθυμίζει ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από αυτήν. "Οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει και συμπληρώνει πως είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, "όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά γιατί θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεση".

Κατά το τελευταίο Eurogroup, ο κ. Barroso διατύπωσε δημοσίως την άποψη ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα κεφάλαια από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει και να επεκταθεί το εύρος των αρμοδιοτήτων του.

Βάσει δημοσιευμάτων, η πρόταση φέρει το ταμείο στήριξης να μπορεί, μεταξύ άλλων, να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην αγορά και να παρέχει δάνεια σε υπερχρεωμένες χώρες με προνομιακό επιτόκιο. Η αντίδραση της Γερμανίας ήταν αρνητική και δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι το γραφείο της καγκελαρίας είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, "να το βουλώσει".

"Δήλωσα ότι οι πραγματικές δυνατότητες του ταμείου στήριξης πρέπει να ενισχυθούν, αυτό που δεν είπα είναι ότι θα πρέπει να υπερβούμε τα κεφάλαια στα οποία συμφωνήσαμε", αναφέρει τώρα ο κ. Barroso σε συνέντευξή του στην "Der Tagesspiegel".

Υιοθετώντας παράλληλα τις θέσεις του επικεφαλής της Bundesbank, κ. Axel Weber, ο κ. Barroso συμπληρώνει: "Νομίζω ότι οι αρμοδιότητες του ταμείου θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να αντιμετωπιστούν και κάποιες ανησυχίες που διατυπώνονται εδώ στη Γερμανία και κυρίως το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο της".

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου το βάρος της στήριξης των κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μέσω συνεχών παρεμβάσεων στην αγορά. Ο κ. Weber, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε πως αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v