Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,2% ο πληθωρισμός ευρωζώνης

H Eurostat επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ξεπέρασε τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Trichet και Weber επισημαίνουν τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η Citigroup προβλέπει αύξηση επιτοκίων το β΄ 6μηνο του 2011.

Στο 2,2% ο πληθωρισμός ευρωζώνης
Οι επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν πλέον τις προβλέψεις τους για το ύψος των επιτοκίων του ευρώ, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό και ενώ οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιούν για ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαίνουν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη στο 2,2% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός ξεπέρασε το ανώτατο όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα) παρουσίασε μεν άνοδο σε μηνιαία βάση κατά 0,4%, οι αναλυτές όμως προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός αγγίζει το 1,1%, όσο αναμενόταν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία και για τη Γερμανία που δείχνουν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο κατά 1,9%.

Επισημαίνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε πως το θέμα του πληθωρισμού επανέρχεται στην ατζέντα της ευρωτράπεζας, την οποία τον τελευταίο καιρό μονοπωλούσε η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και κίνδυνο ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων "βλέπει" και ο κ. Axel Weber, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φερόμενος ως επικρατέστερος διάδοχος του κ. Jean-Claude Trichet στο τιμόνι της ευρωτράπεζας.

"Οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί", δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης σε ομιλία του και συμπλήρωσε: "Ο κίνδυνος, όμως, για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού -που προς το παρόν είναι εξισορροπημένος- θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί".

Η Citigroup προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση σε αυτά από το ιστορικό χαμηλό του 1% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Citigroup έκανε λόγο για άνοδο επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα τρέχοντα επιτόκια "παραμένουν κατάλληλα, δεδομένου ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις, κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας", δήλωσε ο κ. Weber και συμπλήρωσε: "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ως προς τη σταθερότητα των τιμών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v