Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Μπαρόζο - Ρεν για Ταμείο Στήριξης

Αμεση απόφαση για αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης ζητά ο Μπαρόζο- Ποιο ρεαλιστική η ενίσχυση του Ταμείου από το ευρωομόλογο λέει ο Ρεν - Περισσότερη λιτότητα ζητά η Κομισιόν από τα κράτη μέλη.

Εκκληση Μπαρόζο - Ρεν για Ταμείο Στήριξης
Η κρίση του χρέους στην Ευρώπη καλεί για άμεσες λύσεις και ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση από όλες της χώρες μέλη, δήλωσε πριν από λίγο ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για την παρουσία στην ετήσιας έκθεσης για την ανάπτυξη, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι αυτή την στιγμή «είμαστε στο έλεος των δυνάμεων των αγορών» και ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και η περιστολή δαπανών πρέπει να είναι άμεση ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της «υψηλής ανεργίας, του υψηλού χρέους και της χαμηλής ανάπτυξης».

«Αυτός ο χρόνος είναι πρόκληση για την ΕΕ και καλούμαστε για μια σωστή λύση από το σύνολο της ΕΕ αλλά και από την κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να γίνει χρονιά στην οποία η Ενωση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο επίτροπος.

Από την πλευρά το ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι το ταμείο EFSF πρέπει να μπει σε πλήρη εφαρμογή και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και τα κονδύλια του, του μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, κατά την σύνοδο αρχηγών κρατών της ΕΕ.

«Πρέπει να συνέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν είπε ότι και το θέμα του ευρωομολόγου είναι υπο συζήτηση όμως χαρακτήρισε την πρόταση για αύξηση των κονδυλίων του EFSF ως «πιο ρεαλιστική».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των κονδυλίων του Ταμείου, πάνω δηλαδή από τα 440 δισεκατομμύρια ώστε να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την ένταξη μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία, στον μηχανισμό στήριξης.

Στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου οι 27 υπέγραψαν κοινή πολιτική συμφωνία κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα και τα ευρωπαικά όργανα ώστε να υποστηριχθεί το ευρωσύστημα.

«Αυτό που ζητούμε είναι να μπει αυτή η συμφωνία σε εφαρμογή» δήλωσε ο κ Μπαρόζο.

Και οι δύο αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι αγορές πιέζουν για άμεσες λύσεις στο θέμα του χρέους με τον επίτροπο Ρεν να δηλώνει ότι χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή «πολύ πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ ετησίως» ώστε να υπάρχει πρόοδος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές «πάνε πλέον χέρι-χέρι και δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο».

Είπε επίσης ότι ως μέτρο είναι καλύτερη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παρά η αύξηση του ύψους της φορολογίας σε ορισμένες κατηγορίες και ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών, προστατεύοντας τις δαπάνες που αφορούν την παιδία, την τεχνολογία που βοηθούν την ανάκαμψη.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις για το εάν θα ενταχθεί η Πορτογαλία και η Ισπανία στο μηχανισμό στήριξης, και οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επανέλαβαν την στήριξη της Κομισιόν στις δημοσιονομικές προσπάθειες και των δύο χωρών που όπως είπαν «βρίσκονται στο σωστό δρόμο» και κάλεσαν τις κυβερνήσεις των δύο κρατών να εντείνουν της προσπάθειες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v