Η Γαλλία διαθέτει μερίδιο 12,1% της France Telecom

Η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών της France Telecom αξίας 5,8 δισ. ευρώ για να μειώσει το δημόσιο χρέος, περιορίζοντας έτσι το κομμάτι της στο πρώην τηλεφωνικό μονοπώλιο της χώρας σε μερίδιο μειοψηφίας.

Η Γαλλία διαθέτει μερίδιο 12,1% της France Telecom
Η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών της France Telecom αξίας 5,8 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της, που ξεπερνά το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορίζοντας έτσι το κομμάτι της στο πρώην τηλεφωνικό μονοπώλιο της χώρας σε μερίδιο μειοψηφίας.

Θα πωληθούν έως 299 εκατ. μετοχές ή 12,1% της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης τηλεφωνίας της Ευρώπης σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Το κράτος θα ελέγχει μερίδιο μεταξύ 41% και 43,5% μετά την πώληση.

Ο υπουργός Οικονομίας Nicolas Sarkozy έχει δεσμευτεί να μειώσει το χρέος της Γαλλίας που έχει φτάσει στο ρεκόρ του 63,7% επί του ΑΕΠ. Τον Ιούνιο η γαλλική κυβέρνηση πώλησε το 35% της αεροναυπηγικής Snecma συγκεντρώνοντας 1,15 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προγραμματίζουν μια σειρά πωλήσεις μετοχικών μεριδίων για να μειώσουν τα χρέη τους και έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις της Electricite de France, της γερμανικής Deutsche Telekom και της ιταλικής Enel, ενώ η Αυστρία σκοπεύει να μειώσει το μερίδιό της στην Telekom Austria κατά 17% και η Τσεχία στην Cesky Telecom κατά 51%.

Την πώληση της France Telecom έχουν αναλάβει η ABN Amro, η BNP Paribas, η JPMorgan Chase, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley και η Societe Generale.

Η France Telecom επίσης θα πωλήσει μετατρέψιμα ομόλογα αξίας έως 1,15 δισ. ευρώ για να βελτιώσει τον ισολογισμό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της France Telecom αναστέλλεται μέχρι τις 11 π.μ. τοπική ώρα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Euronext.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v