Κομισιόν: Προς χαλάρωση των κριτηρίων για έλλειμμα

Η Κομισιόν σκοπεύει να χαλαρώσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε η εφαρμογή τους να μην είναι αυστηρή σε καιρούς οικονομικής αδυναμίας, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που φέρεται ότι θα καταθέσει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων την Παρασκευή.

Κομισιόν: Προς χαλάρωση των κριτηρίων για έλλειμμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να χαλαρώσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε η εφαρμογή τους να μην είναι αυστηρή σε καιρούς οικονομικής αδυναμίας, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Joaquin Almunia, που παραθέτει η εφημερίδα ”Handelsblatt”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με την προγραμματισμένη νέα εφαρμογή των κριτηρίων, θα δίνεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν το όριο του ελλείμματος, εφόσον υπάρχει αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να μειώσουν τα ελλείμματα επί των προϋπολογισμών τους κατά τις περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης απ’ όσο ισχύει σήμερα.

Αναφέρουν επίσης ότι θα επαναπροσδιοριστούν οι ”εξαιρετικές συνθήκες” βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να υπερβαίνουν προσωρινά τα όρια του ελλείμματος.

Με τις νέες ρυθμίσεις, τις οποίες ο Almunia θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, θα τεθεί τέρμα στη διαμάχη μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών σχετικά με το πώς θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια του Συμφώνου, αναφέρει η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v