Μετοχές: Οι top επιλογές στην Ευρώπη

Με την ελληνική αγορά στα χαμηλά και τις ευρωαγορές να "τρέχουν", όλο και περισσότεροι αναλυτές προτάσσουν ως μονόδρομο τη διαφοροποίηση. Τι επιλέγουν για το 2011. Ούτε μια ελληνική μετοχή στη λίστα.

Μετοχές: Οι top επιλογές στην Ευρώπη
* Οι πίνακες που αφορούν στα top picks των αναλυτών για τις εταιρίες του Cac-40, Dax 30, FTSE 100, SMI, καθώς και από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών για το 2011, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Με την ελληνική αγορά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, όλο και περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές και διαχειριστές προτάσσουν ως μονόδρομο τη διαφοροποίηση στην επιλογή των τίτλων που θα συνθέσουν τα χαρτοφυλάκια του 2011 με ευρωπαϊκές μετοχές.
 
Ο «Μ» παρουσιάζει όλες τις θετικές προτάσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που αφορούν σε συστάσεις «buy», «overweight» και «outperform», των κορυφαίων ξένων επενδυτικών οίκων για το επόμενο έτος, ώστε να ξεκαθαρίσει το δύσκολο τοπίο.

Ο «Μ» αναφέρεται μόνο στις θετικές συστάσεις, όπως συλλέγονται από τη βάση δεδομένων της FactSet και σχετίζονται με τους ευρωπαϊκούς τίτλους, από ξένες επενδυτικές χρηματιστηριακές, όπου συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα του χώρου.
 
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τίτλοι με περισσότερες από 15 θετικές συνολικά συστάσεις. Οι προτάσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στις αγορές.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, με περισσότερες από 15 θετικές συστάσεις επενδυτικών οίκων για το 2011 για τις ευρωπαϊκές αγορές προκύπτουν 78 τίτλοι. Από αυτούς, οι 18 προέρχονται από τη Γερμανία, οι 12 από τη Γαλλία, οι 15 από τη Βρετανία, οι 9 από την Ελβετία και οι 6 από την Ισπανία.

Με 4 τίτλους η κάθε μία συμμετέχουν η Νορβηγία, η Ιταλία και η Ολλανδία και με 2 η Πορτογαλία. Επίσης, με έναν τίτλο συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία και η Ιρλανδία. Λάμπει διά της απουσίας της η ελληνική αγορά, αφού καμία μετοχή της δεν μπόρεσε να μπει στη λίστα με τους επιλεγμένους τίτλους.

Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει πως οι ξένοι οίκοι θα ξεκινήσουν το νέο έτος με αισιοδοξία, προτείνοντας ωστόσο επιλεκτικές συμμετοχές και stock picking στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις 78 μετοχές είναι ότι, πέραν της διασποράς του κινδύνου μεταξύ χωρών, συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά. Αυτό δεν είναι εφικτό στην εγχώρια μετοχική αγορά. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η αποχή των αναλυτών από τις τραπεζικές αξίες: από τις 78 επιλογές αυτές ανέρχονται μόλις στις 6.

--- Οι γερμανικές επιλογές

Κυρίαρχη θέση και τη μερίδα του λέοντος στις 78 επιλογές κατέχουν οι γερμανικοί μετοχικοί τίτλοι, αφού συμμετέχουν 18 μετοχές από τον δείκτη Dax 30. Το απόλυτο top pick της γερμανικής αγοράς μετοχών για το 2011 είναι η εταιρεία SAP, ο παγκόσμιος leader στην αγορά επιχειρησιακού λογισμικού.
 
Με 32 θετικές συστάσεις και 5 αρνητικές, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της είναι τα 41,21 ευρώ και το περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 7%, σχετικά μικρό, ενώ η απόδοσή του το 2010 είναι 16,1% και σωρευτικά την τελευταία πενταετία μόλις -0,8%. Στη δεύτερη θέση, με 24 θετικές συστάσεις και μόλις 1 αρνητική από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, βρίσκεται ο τίτλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen.

Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 133,60 ευρώ, με upside potential της τάξεως του 4% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς. Για το 2011, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 10,42 φορές, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή 13%.
 
Όσον αφορά στον δείκτη P/BV, βρίσκεται σε επίπεδα ανώτερα της μονάδας, στο 1,28. Η απόδοση της μετοχής το 2010 είναι +86,7% και για την πενταετία +278,2%. Ως τρίτη επιλογή εμφανίζεται ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz, με 23 θετικές συστάσεις και μόλις 1 αρνητική. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή φτάνει στα 106,42 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 18%, ενώ οι δείκτες αποτίμησής της είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

Η εταιρεία αποτιμάται με P/E για το 2011 χαμηλότερο των 10 φορών, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται στο 0,85. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται ότι θα επιδείξει μικρή άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή της κατά 8,3%, ενώ η μερισματική της απόδοση υπολογίζεται στο 5,54%. Οι αποδόσεις της Allianz στο ταμπλό φέτος είναι 2,6% και στην 5ετία -31,1%.

--- Οι βρετανικές επιλογές

Με 15 επιλογές από τις 78, ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας συμμετέχει ενεργά στις επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων. Η πρώτη επιλογή των αναλυτών ανήκει στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ειδικών υπηρεσιών και είναι η μετοχή της Compass Group. Ο τίτλος της προτείνεται από 26 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση.

Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στις 6,40 λίρες ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται στο 8%. Η εταιρεία αποτιμάται με P/E στις 15,20 φορές για το 2011, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται στο 3,22. Το επόμενο έτος πιστεύεται πως θα επιδείξει μικρή άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή κατά 10,1%.
 
Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell. 22 αναλυτές προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση» και μόλις 2 αρνητικές συστάσεις. Η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στις 23,50 λίρες και το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, άνω του 10%, από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για το 2011, ο δείκτης τιμής προς κέρδη φτάνει στις 8,80 φορές και ο αντίστοιχος τιμής προς λογιστική αξία στη 1,28 φορά.

Η Shell αποτελεί παραδοσιακή επιλογή των ξένων οίκων και αναμένεται πως το EPS Growth για την επόμενη χρονιά θα προσεγγίσει το 21,7%. Η απόδοσή της την τελευταία πενταετία είναι 19,6%. Στις δύο επόμενες θέσεις της λίστας βρίσκονται δύο τίτλοι με 20 θετικές συστάσεις και μία αρνητική: η BP και η Rio Tinto παρουσιάζουν περιθώριο ανόδου 10% και 15% αντίστοιχα για το 2011 και θετικές εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους.

--- Η Γαλλία και η Ελβετία
 
Η top επιλογή από τον δείκτη Cac 40 και μία από τις 6 τραπεζικές επιλογές συνολικά είναι η μετοχή της BNP Paribas. Για την τράπεζα 23 επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά και μόλις 1 εμφανίζεται αρνητικός.

Για τον τίτλο της, που το 2011 θα εμφανίσει και αυτός αύξηση στα EPS, η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 66,93 ευρώ και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 35%. Όσον αφορά στους δείκτες αποτίμησής της για το 2011, σε όρους P/E διαμορφώνεται στις 6,80 φορές και P/BV στη 0,81 φορά, με τη μερισματική απόδοση να φτάνει στο 4,84%.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Technip και της Vinci, επιχειρήσεις πολύ γνωστές στον χώρο των κατασκευών. Το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 2% και στο 27% αντίστοιχα και οι εκτιμήσεις για τη μεταβολή των κερδών το επόμενο έτος είναι θετικές. Το υψηλότερο upside potential το εμφανίζει η επίσης τραπεζική μετοχή Societe Generale με +27%. Η μέση τιμή-στόχος φτάνει τα 53,35 ευρώ ανά μετοχή και το εκτιμώμενο growth στα κέρδη του 2011 διαμορφώνεται στο 20,1%.

Από την ελβετική αγορά και τον δείκτη SMI, οι κορυφαίες επιλογές είναι η ABB, η Nestle και η Novartis. Η ΑΒΒ επιχειρεί στον κλάδο των βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι άλλες δύο επιλογές είναι μάλλον γνωστές η πρώτη στον κλάδο των τροφίμων και η άλλη στα φάρμακα. Οι θετικές συστάσεις για τις τρεις αυτές μετοχές ξεπερνούν τις 25. Ειδικά για τη Nestle δεν υπάρχει καμία αρνητική σύσταση.

Τα περιθώρια ανόδου των τριών τίτλων είναι 11% για την ΑΒΒ, 5% για τη Nestle και 12% για τη Novartis. Η τελευταία αποτιμάται με 10,72 φορές τα κέρδη του 2011 και 4,23% μερισματική απόδοση. Όσον αφορά στις αποδόσεις για φέτος, είναι +5,5%, +12,5% και -0,5% αντίστοιχα. Με ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση στο 6,68% διαπραγματεύεται και η Zurich Financial Services, στον κλάδο των ασφαλειών, και με 23 θετικές συνολικά συστάσεις.

--- Η υπόλοιπη Ευρώπη

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η μεγάλη συμμετοχή του κλάδου της ενέργειας και των μεταφορών. Την πρώτη θέση και απόλυτη ευρωπαϊκή επιλογή για το 2011 είναι μία νορβηγική εταιρεία του τηλεπικοινωνιακού χώρου, η Telenor, με 30 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική! Το περιθώριο ανόδου της είναι 17%, ενώ το 2010 η απόδοση της στο ταμπλό ήταν 23,4% και την τελευταία 5ετία 46%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μία ακόμα επιχείρηση των τηλεπικοινωνιών, η ισπανική Telefόnica, με περιθώριο ανόδου 18% και αποδόσεις -12,2% φέτος και +35% στην 5ετία. Σε σχετικά υψηλή θέση στα ευρωπαϊκά top picks εμφανίζεται μία εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η Anheuser-Busch (νέα ονομασία ΑΒInBev, εισηγμένη και στη Νέα Υόρκη), η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ενώ βασικό σήμα της είναι οι μπίρες Budweiser, Stella Artois και Becks.

Κορυφαία επιλογή από την ιταλική αγορά είναι η Atlantia από τον χώρο των μεταφορών, με 23 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική. Η απόδοσή της για το 2010 ήταν -11,3% και για την πενταετία -21,3%. Από τον δείκτη PSI της Πορτογαλίας με 18 θετικές συστάσεις συμμετέχει η EDP Renovaveis, με 34% θετικό περιθώριο ανόδου και υψηλό growth για το 2011, παρά το ισχυρό της P/E.

Η απόδοσή της, ωστόσο, φέτος ήταν έντονα αρνητική, στο -33,5%. Η μοναδική επιλογή από τον δείκτη ISEQ της Ιρλανδίας είναι η Ryanair Holdings, αεροπορική εταιρεία low cost, με 17 θετικές συστάσεις και 1 αρνητική, της οποίας το περιθώριο ανόδου είναι 32%. Τέλος, όσον αφορά στην Ολλανδία, η κορυφαία επιλογή είναι η εταιρεία Ahold από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Το περιθώριο ανόδου είναι 15%, ενώ η απόδοσή της το 2010 ήταν 7,1% και την πενταετία 56,2%.

* Οι πίνακες που αφορούν στα top picks των αναλυτών για τις εταιρίες του Cac-40, Dax 30, FTSE 100, SMI, καθώς και από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών για το 2011, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v