Goldman Sachs: Οι 5 top επιλογές για το 2011

Οι πέντε κορυφαίες προτάσεις της Goldman Sachs για επενδύσεις το νέο έτος. Πού προτείνει long, πού short. Οι προσδοκώμενες αποδόσεις. Εκτιμήσεις για μετοχές, χρυσό, πετρέλαιο αλλά και το αμερικανικό νόμισμα.

Goldman Sachs: Οι 5 top επιλογές για το 2011
Η κεντρική εικόνα είναι αρκετά ρόδινη για το 2011, σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της Goldman Sachs, αν και εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι κίνδυνοι.

Οι προοπτικές φαίνονται αρκετά ρόδινες, με την παγκόσμια ανάπτυξη να στηρίζει τις μετοχές, ειδικά των αναδυόμενων αγορών, και τις τιμές των εμπορευμάτων και οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των βασικών αγορών μετοχών θα ανέλθουν 14% - 29%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα διαμορφωθούν στο 3,25% στο τέλος του 2011, από 2,92% και 2,76% αντίστοιχα σήμερα.

Το μελανό σημείο στο επενδυτικό σκηνικό είναι ότι οι μαζικές αναπροσαρμογές που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσουν... μετασεισμούς στο σύστημα.

Σε αντίθεση με πέρυσι, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι τώρα συγκεντρώνονται έξω από τις ΗΠΑ και ο πιο προφανής κίνδυνος είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτόν εστιάζει η Goldman Sachs.

Αυτή ήταν η βασική πηγή των μεγάλων συγκρούσεων της αγοράς αυτό το έτος και η τελική της επίλυση παραμένει ασαφής, εκτιμά ο οίκος. Σύμφωνα με τους αναλυτές του, η Πορτογαλία είναι πιθανόν να απαιτήσει βοήθεια-χρηματοδότηση.

Για την Ισπανία, αν και έχουν υποστηρίξει ότι τα θεμελιώδη της είναι διαφορετικά, η συστημική σημασία της είναι πιθανόν να απαιτήσει τη χάραξη συναινετικής πολιτικής, ενώ πιο επιθετική (και ενδεχομένως συγχρηματοδοτούμενη) προσπάθεια καθαρισμού του τραπεζικού συστήματος θα βοηθούσε, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.

Οι βασικές ιδέες που προτείνει για trading το 2011 είναι:

1) Θέσεις short (πώλησης) στο δολάριο σε σχέση με το κινεζικό νόμισμα, που οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολογίζουν ότι θα ανατιμηθεί κατά 6%.

2) Θέσεις long (αγοράς) στις αμερικανικές τράπεζες, αφού αναμένουν άνοδο τιμών στον δείκτη BKX 25% λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στις ΗΠΑ.

3) Θέσεις long (αγοράς) στα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, με προσδοκώμενη απόδοση +8,7%.

4) Θέσεις long (αγοράς) στον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225, με τιμή-στόχο τις 12.000 μονάδες και απόδοση +20%.

5) Θέσεις long (αγοράς) σε ένα καλάθι εμπορευμάτων από πετρέλαιο, χαλκό, Βαμβάκι, σόγια και πλατίνα (CCCP - crude, copper, cotton - soya, platinum), με προσδοκώμενη απόδοση +28%.

Η τιμή-στόχος για τον χρυσό στο τέλος του 2011 είναι τα 1.690 δολάρια (+24%), για τον δείκτη DJ Stoxx 600 οι 330 μονάδες (+26%), για τον S&P 500 οι 1.450 μονάδες (+22%) και η ισοτιμία για ευρώ - δολάριο στο 1,50 (+15%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v