Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα υπέρ Ιρλανδίας από την ΕΕ

Τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης θα αρχίσουν τον Ιανουάριο να συγκεντρώνουν ρευστό από την αγορά για να στηρίξουν την Ιρλανδία, αρχής γενομένης με ομόλογα που εκδίδει ο μηχανισμός EFSM.

Ομόλογα υπέρ Ιρλανδίας από την ΕΕ
Από τον Ιανουάριο η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν ρευστό από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια στήριξης προς την Ιρλανδία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εκδόσεις ομολόγων υπέρ Ιρλανδίας θα αρχίσουν από τις αρχές του 2011 και στόχο έχουν την άντληση 34,1 δις ευρώ μέσω 8 δημοπρασιών.

Η Ιρλανδία συμφώνησε στο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 67,5 δισ ευρώ, ενώ θα συνεισφέρει και η ίδια 17,5 δισ. ευρώ ώστε το συνολικό πακέτο διάσωσης να ανέλθει στα 85 δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά συντελείται από δύο πηγές: Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSM) και τον οικονομικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το EFSF, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα διακυβερνητικό χρηματοοικονομικό όχημα που μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα μέλη της ευρω΄ζωνης.

«Η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση ομολόγων τον Ιανουάριο. Το EFSF αναμένεται να ακολουθήσει με την δική του πρώτη έκδοση ομολόγων στα τέλη Ιανουαρίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η ΕΕ και το EFSF θα αναλύουν προσεκτικά τις εξελίξεις στις αγορές με το άνοιγμά τους το νέο έτος και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουν καταλλήλως τα σχέδια χρηματοδότησης»

Επισημαίνεται ότι και τα δύο ταμεία έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τους τρεις οίκους, Fitch, Moody's και Standard & Poor's.

Στόχος είναι η άντληση 34,1 δισ. ευρώ και από τα δύο ταμεία για το 2011 και 14,9 δισ. ευρώ για το 2012, δήλωσε η Κομισιόν. Τα ομόλογα θα είναι διάρκειας 5, 7 και 10 ετών ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «συμπληρωματικές» εκδόσεις ομολόγων μικρότερης διάρκειας όπως ανέφερε η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v