Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΟΣΑ ζητά γενναίες μεταρρυθμίσεις από Ισπανία

Αύξηση φορολογίας, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό και στον τραπεζικό κλάδο ζητά ο ΟΟΣΑ από την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι οι κρατικές προβλέψεις ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες.

Ο ΟΟΣΑ ζητά γενναίες μεταρρυθμίσεις από Ισπανία
Η Ισπανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να συνεχίσει την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και να προχωρήσει παράλληλα σε μέτρα απελευθέρωσης των αγορών της, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ισπανική οικονομία, όπου επισημαίνεται ότι, αν και η Μαδρίτη θα πετύχει κατά πάσα πιθανότητα τον στόχο μείωσης του ελλείμματος το 2011, θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους όπως τον ρυθμό ανάπτυξής της, ο οποίος ενδέχεται να αποδειχτεί πιο αδύναμος απ' ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά τον ΟΟΣΑ, η Ισπανία θα αναγκαστεί σε νέα μέτρα, εκ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στον τραπεζικό κλάδο.

"Εάν εμφανιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, τότε ίσως χρειαστούν νέα μέτρα επιπλέον λιτότητας για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι", αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου επισημαίνεται παράλληλα το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της φορολογίας.

Ο οργανισμός προειδοποιεί πως η Ισπανία οδεύει σε μία "παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης". Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2012, ενώ ο επίσημος κυβερνητικός στόχος είναι ποσοστό 2,5%.

Τον Ιούλιο η Μαδρίτη προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ στο 18% από 16%. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τώρα πως ίσως χρειαστεί νέα αύξηση της φορολογίας ή επέκταση των προϊόντων και των υπηρεσιών που υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς οι επίσημοι στόχοι ανάπτυξης είναι μάλλον υπεραισιόδοξοι και δεν υπάρχουν σαφή μέτρα συγκράτησης των δημοσίων δαπανών μετά το 2011.

Κρίσιμη κρίνεται επίσης η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ο ΟΟΣΑ ζητά παράλληλα αλλαγές που να περιλαμβάνουν και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επισημαίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το τρίτο τρίμηνο άγγιξε το 19,8%.
 
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, που η κυβέρνηση της Μαδρίτης δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v