Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αμφιβόλω η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας

Αναλυτές επισημαίνουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι κανένας δεν είναι ασφαλής από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία απειλεί και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας καθώς έχει οδηγήσει τα γαλλικά CDSs σε νέο ρεκόρ.

Εν αμφιβόλω η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας
Με κύριο άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία έχει πυροδοτήσει κύμα υποβαθμίσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης στη Γηραιά Ήπειρο, ενδεχομένως να πλήξει τελικά και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

Το άρθρο επισημαίνει πως οι κινήσεις στα CDSs (κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) δείχνουν πως είναι πιο ακριβό να ασφαλιστεί το κρατικό χρέος του Βελγίου, της Γαλλίας και της Αυστρίας απ' ό,τι είναι η ασφάλιση του κρατικού χρέους χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως είναι η Χιλή και η Τσεχία.

Το κόστος για την ασφάλιση του γαλλικού χρέους τριπλασιάστηκε φέτος στις 102 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 105 μονάδων βάσης στις 30 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, στο Βέλγιο το δημόσιο χρέος είναι κοντά στο 100% του ΑΕΠ, ενώ 65 δισ. ευρώ σε ομόλογα και σε έντοκα γραμμάτια της χώρας εκπνέουν τον επόμενο χρόνο

Παράλληλα, τα "χτυπήματα" από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ήταν απανωτά. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody's προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση της Ιρλανδίας κατά πέντε μονάδες και προειδοποίησε και για την αξιολόγηση της Ισπανίας. Η Standard & Poor's έχει θέσει σε καθεστώς αναθεώρησης την αξιολόγηση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

"Όλα τα κράτη είναι πιθανόν να τιμωρηθούν αυτήν τη χρονιά", αναφέρει στο Bloomberg ο κ. Toby Nangle, ο οποίος διαχειρίζεται 46 δισ. δολάρια στην Baring Asset Management και συμπληρώνει: "Θα ήταν μεγάλο θέμα εάν η Γαλλία έχανε την 'ΑΑΑ' αξιολόγησή της".

"Βλέπουμε ήδη ότι υπάρχει αυτή η δυναμική στην αγορά… Βλέπω ότι και η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο", αναφέρει και ο κ. Ralf Ahrens της Frankfurt Trust.

Κατά τον κ. Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής χρέους στις ανεπτυγμένες αγορές της ING Bank, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας είναι ευάλωτη, εκτός και αν η χώρα προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στο έλλειμμά της.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v