ΗΠΑ: Απρόσμενο άλμα της ανεργίας

Η απρόσμενη άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο (6%), πυροδοτεί σειρά ανησυχιών για την ισχύ της ανάκαμψης. Την τελευταία φορά που η αμερικανική οικονομία είδε την ανεργία σε παρόμοια ύψη, ήταν Αύγουστος του 1994.

ΗΠΑ: Απρόσμενο άλμα της ανεργίας
Σε υψηλά επίπεδα που η αγορά είχε να δει από τον Αύγουστο του 1994 διαμορφώθηκε η ανεργία τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6%, έναντι 5,8% που περίμεναν οι αναλυτές, λογαριάζοντας και την διακύμανση που το ποσοστό της ανεργίας εμφάνισε το Μάρτιο, όταν βρέθηκε στο 5,7%.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι αμερικανοί εργοδότες προσέθεσαν περίπου 43.000 θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που ήθελαν τον αριθμό στις 60.000.

Παράγοντες της αγοράς των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των αμερικανών ανέργων ή εργαζομένων που αναζήτησε δουλειά μέσα στον Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 565.000, ενώ είχε εμφανίσει συρρίκνωση κατά 206.000 το Μάρτιο.

Εξάλλου, επιχειρώντας να τροφοδοτήσουν με ψυχραιμία τους επενδυτές, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι το ποσοστό της ανεργίας ήταν μεγαλύτερο αμέσως μετά τις προηγούμενες υφέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουν το 1983, οπότε η ανεργία κυμαινόταν στο 10,8%, αλλά και το 1992, που το σχετικό ποσοστό βρέθηκε στο 7,8%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v