Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ευρωομόλογο "στοίχειωσε" την Α. Μέρκελ

Μπορεί η Αγγέλα Μέρκελ να απαξίωσε την ιδέα έκδοσης ενιαίου Ευρωομολόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έσβησε την μεγάλη απήχηση που έχει αυτή η πρόταση, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

Το Ευρωομόλογο στοίχειωσε την Α. Μέρκελ
Μπορεί η Αγγέλα Μέρκελ να απαξίωσε την ιδέα έκδοσης ενιαίου ομολόγου ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την «έβγαλε» και από το μυαλό των ομολόγων της, επισημαίνει σε ανάλυση το πρακτορείο Reuters.

Στο επίσημο δείπνο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. οι ηγέτες συζήτησαν μεθόδους για την επίλυση της κρίσης χρεών η οποία «στοιχειώνει» την ευρωζώνη.

Κατευθυνόμενη στο δείπνο, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι το κοινό Ευρωομόλογο δεν είναι στην ατζέντα των συνομιλιών. Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Eurogroup (και υπερασπιστή της ιδέας του Ευρωομολόγου) κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ότι το εν λόγω ζήτημα δεν θα ζητηθεί.

Μάταια, όμως.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους όμως, το Ευρωομόλογο «ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στο δείπνο και γύρω από αυτό το θέμα εξελίχθηκε μεγάλη συζήτηση.»

Κοντά στο πρώτο πιάτο του δείπνου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, μίλησε υπέρ της ιδέας, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της καγκελαρίου, η οποία «μουρμούρισε» ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έχει πολύ καλές επικοινωνιακές δυνατότητες.

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ εξεπλάγη με την μεγάλη απήχηση που έχει η ιδέα του Ευρωομολόγου» δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Reuters.

Στις επίσημες δηλώσεις της την Παρασκευή, μετά το πέρας της συνόδου, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την σταθεροτητα του ευρώ και τόνισε ότι έχει «εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.»

Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει αν θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις έκδοσης κοινών ομολόγων από την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v