Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Η Γερμανία παίζει πολιτικά παιχνίδια

Με άρθρο του στους FT, ο Mohamed El-Erian υποστηρίζει ότι η προσέγγιση της Γερμανίας στην κρίση χρέους χαράσσεται βάσει πολιτικών κριτηρίων ενώ θα πρέπει να υπάρξει μία "ολοκλρωτική λύση" στα χρέη της ευρωπαϊκής περιφέρειας

El-Erian: Η Γερμανία παίζει πολιτικά παιχνίδια
Με άρθρο του στους Financial Times, o Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Ρimco και ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην αγορά ομολόγων, υποστηρίζει πως οι κινήσεις της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χαράσσονται βάσει πολιτικών κριτηρίων και μπορεί να αποβούν επικίνδυνες ακόμη και για την ίδια την γερμανική οικονομία.

Ο κ. El-Erian υποστηρίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο αντιμετωπίζει μόνο τα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης «αναβάλλοντας την ημέρα της κρίσης» και τονίζει πως «η προσέγγιση αυτή μπορεί να είναι θετική από πλευράς περιφερειακής πολιτικής, αλλά είναι κακή από οικονομικής πλευράς».

Ο επικεφαλής της Pimco επισημαίνει πως η προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ισπανίας και η πορεία των γερμανικών Bunds είναι ενδείξεις της λανθασμένης προσέγγισης που ακολουθείται. Επισημαίνοντας την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται, ο κ. El – Erian αναφέρει πως «λιγότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια συνεπάγονται λιγότερες θέσεις εργασίας και βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την υλοποίηση των προγραμμάτων λιτότητας που ήδη οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στην Αθήνα».

«Αντί να ενισχύεται η λανθασμένη προσέγγιση της ενίσχυσης ρευστότητας, ήρθε η ώρα για την Γερμανία να ηγηθεί μίας πιο ολοκληρωτικής λύσης που θα επικεντρωθεί στα χρέη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας» καταλήγει ο κ. El-Erian

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v