Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπλόκο" από Γερμανία στα "καυτά" θέματα

Εκτός ατζέντας της συνόδου κορυφής το θέμα του ευρωομολόγου και η αύξηση κονδυλίων για το ταμείο στήριξης. Υπέρ της αύξησης των κεφαλαίων της ΕΚΤ η Άν. Μέρκελ.

Μπλόκο από Γερμανία στα καυτά θέματα
Το θέμα του ευρωομολόγου αλλά και η προοπτική αύξησης των κονδυλίων του ταμείου στήριξης (EFSF) δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή του Βερολίνου ενημέρωσε πριν από λίγο τους εκπροσώπους των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και δήλωσε ότι "υπάρχει καταρχήν συμφωνία στον μηχανισμό στήριξης και στο ανακοινωθέν που έχει συνταχθεί". 

Είπε επίσης ότι δεν θα συζητηθεί ούτε το θέμα αγοράς κρατικών ομολόγων από το EFSF κάτι που προωθούσε η Βρετανία.

Ο ανώτατος αξιωματούχος, ερωτώμενος για την διαρροή ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να ζητήσει την αύξηση των κεφαλαίων της, δήλωσε ότι δεν αποκλείει καθόλου ο πρόεδρος της Ζαν-Κλωντ Τρισέ, να το θέσει ενώπιον των ηγετών της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία είναι υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονται να ζητήσουν από τις χώρες μέλη αύξηση των εισφορών τους στα κεφάλαια της τράπεζας 

«Η αύξηση των κεφαλαίων της ΕΚΤ θα αυξήσει τη βάση της σε περίπτωση που θέλει να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές κρατικών κεφαλαίων» ανέφερε ο αξιωματούχος. Είπε ότι με αυτό το δεδομένο δεν θα χρειάζεται να αυξηθούν τα κονδύλια του Ταμείου EFSF, ενώ εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση, δεν θα ενταχθούν άλλες χώρες στον μηχανισμό διάσωσης.

Ερωτώμενος εάν το θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου θα τεθεί σε αυτή σύνοδο, ο αξιωματούχος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η πρόταση πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν στο κείμενο των συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε χθες, και ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει στις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού στήριξης από το 2013, που θα περιλαμβάνει την προοπτική ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, με την συμμετοχή μάλιστα του ιδιωτικού τομέα.

Εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Πέμπτη, ημέρα της συνόδου, θα πρόκειται για μια καθολική επικράτηση των γερμανικών απαιτήσεων. Φαίνεται πως οι ηγέτες, μπροστά στο ενδεχόμενο ναυαγίου και υπο τον φόβο τω αγορών, έβγαλαν τα ακανθώδη θέματα από την ατζέντα των συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v