”Μετρημένη” υποχώρηση Ifo στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo υποχώρησε για τρίτο μήνα στους τελευταίους τέσσερις τον Αύγουστο, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου υπονομεύει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν πάντως καλύτερο από το αναμενόμενο.

”Μετρημένη” υποχώρηση Ifo στη Γερμανία
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo υποχώρησε για τρίτο μήνα στους τελευταίους τέσσερις τον Αύγουστο, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου υπονομεύει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο δείκτης που καταρτίζει το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Ifo ύστερα από έρευνα σε 7.000 επιχειρήσεις υποχώρησε στο 95,3 έναντι 95,6 τον Ιούλιο και έναντι 95,1 που περίμενε η πλειονότητα των αναλυτών βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, ο διαπρεπής οικονομολόγος Hans Werner Sinn, τόνισε ότι ”η γερμανική ανάκαμψη δεν βαδίζει ακόμη σε σταθερό έδαφος”. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ανάλυση των επιμέρους δεικτών καταδεικνύει ότι ο κλάδος μεταποίησης εμφανίζεται πιο αισιόδοξος καθώς περιμένει ανάκαμψη των εξαγωγών.

Συνολικά, πάντως, ο δείκτης που εκφράζει τις εκτιμήσεις των κορυφαίων στελεχών των γερμανικών εταιριών για τις τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες ενισχύθηκε στο 94,7, από 94,1, ενώ ο δείκτης που προσμετρά τις προσδοκίες για τη μελλοντική κατάσταση υποχώρησε στο 96 από 97,1.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα σχόλια ιδιωτών οικονομολόγων, καταδεικνύουν ότι η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να στηρίζεται στις εξαγωγές, καθώς τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν υποτονικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v