Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΑΙG αποπληρώνει την στήριξη του 2008

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για το απόλυτο success story κρατικής στήριξης, καθώς η AIG κατέληξε σε συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών της στο αμερικανικό δημόσιο, που περιλαμβάνει δημόσια εγγραφή στις αρχές του 2011.

Η ΑΙG αποπληρώνει την στήριξη του 2008
Ο ασφαλιστικός όμιλος AIG ανακοίνωσε την συμφωνία που επετεύχθη για την αποπληρωμή των χρεών του προς την Federal Reserve Νέας Υόρκης αλλά και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνεται η πώληση σημαντικού μέρους του μετοχικού κεφαλαίου από τις αρχές του νέου έτους.

Αναλυτές κάνουν λόγο για το απόλυτο success story της κρατικής στήριξης ιδιωτικής επιχείρησης εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό δημόσιο και η κεντρική τράπεζα έσπευσαν κατά το 2008 να στηρίξουν την AIG ώστε να μην ακολουθήσει τα χνάρια της Lehman Brothers. Φέτος η μετοχή της AIG καταγράφει άνοδο 41%. «Ετοιμάζονται να πουλήσουν ενώ είναι πανίσχυροι. Επόμενο είναι το ενδιαφέρον της αγοράς για την AIG να είναι και πάλι αυξημένο», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της CreditSights Inc. Robert Heins.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η AIG θα χρησιμοποιήσει τα έσδοα από την πρόσφατη πώληση της American Life Insurance, όπως επίσης και από την δημόσια εγγραφή της ασιατικής AIA Group που έγινε τον Οκτώβριο για να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε το 2008. Η πώληση της Alico και η δημόσια εγγραφή της AIA απέδωσαν περίπου 27 δισ. δολ., ποσό που υπερβαίνει τα χρέη των 20 δις. δολ. προς την Fed Νέας Υόρκης.

Με την αποπληρωμή του δανείου προς την Fed Νέας Υόρκης, ανοίγει ο δρόμος και για το υπουργείο Οικονομικών που θέλει να ανακτήσει την μαζική τοποθέτηση που έχει στον ασφαλιστικό όμιλο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος, το υπουργείο θα ανταλλάξει τις προνομιούχες μετοχές που διαθέτει (αξίας περίπου 49 δισ. δολ) για περίπου 1,7 δις. κοινές μετοχές της AIG. Μέσω αυτής της συναλλαγής, το κρατικό ποσοστό στην AIG θα ανέλθει στο 92,1% από 79,8%.

Η συμφωνία επιτρέπει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ορίσει τους όρους και τη συχνότητα σε μελλοντικές πωλήσεις νέων μετοχών της AIG μέχρι η συμμετοχή της κυβέρνησης να υποχωρήσει σε ποσοστό κάτω του 33%.

Όπως δηλώνει η AIG στόχος είναι η πώληση σε ιδιώτες από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές με δημόσια εγγραφή της AIG την άνοιξη, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να το πετύχουμε αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της AIG, Mark Herr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v