Λιτή ”επιστροφή στα θρανία” για Wal-Mart, Target

Οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων λιανικής των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες με χαμηλότερες πωλήσεις κατά την κρίσιμη περίοδο αγορών στην έναρξη του σχολικού έτους, καθώς οι καταναλωτές ”σφίγγουν τα πορτοφόλια” εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Λιτή ”επιστροφή στα θρανία” για Wal-Mart, Target
Οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων λιανικής των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι δύο μεγαλύτερες Wal-Mart και Target, έρχονται αντιμέτωπες με χαμηλότερες πωλήσεις κατά την κρίσιμη περίοδο αγορών στην έναρξη του σχολικού έτους, καθώς οι καταναλωτές ”σφίγγουν τα πορτοφόλια” εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων των ΗΠΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις Αυγούστου, ακολουθώντας την αντίστοιχη υποβάθμιση της Wal-Mart. Το συμβούλιο εκτιμά πλέον ότι η αύξηση των πωλήσεων θα επιβραδυνθεί στο πενιχρό ποσοστό του 2,5% σε μέσο όρο, από το 4% που ξεκίνησε το μήνα.

Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο που διαρκεί η περίοδος της ”επιστροφής στα θρανία”, οι έμποροι απολαμβάνουν το ένα έκτο των εσόδων τους περίπου και αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη περίοδος πωλήσεων μετά το διάστημα από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως τα Χριστούγεννα.

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες, που καλύπτουν τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενδέχεται να σηματοδοτήσει επιβράδυνση στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

Η επιβράδυνση στις πωλήσεις των αμερικανικών καταστημάτων ξεκίνησε προ διμήνου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη ενισχυθεί 26% τον Ιούλιο.

Παράλληλα η σύγκριση των μεγεθών επιβαρύνει τους λιανοπωλητές, αφού στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι πωλήσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες χάρη στις μεγάλες φορολογικές επιστροφές του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v