Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ-Κ. Τρισέ: Επιβεβαιώνει παράταση στην ρευστότητα

Την συνέχιση των προγραμμάτων ρευστότητας προς τις τράπεζες αλλά και των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ επιβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ. Σταθερά τα επιτόκια.

Ζ-Κ. Τρισέ: Επιβεβαιώνει παράταση στην ρευστότητα
Την συνέχιση των προγραμμάτων ρευστότητας προς τις τράπεζες αλλά και των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ επιβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, κατά την ομιλία του που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την απόσυρση των προγραμμάτων έκτακτης, απεριόριστης ρευστότητας, στις αγορές, καθώς και ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι "εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης".

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΕΚΤ δεσμεύθηκε με παράταση έως τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου στους μηχανισμούς απεριόριστης χρηματοδότησης στις διάρκειες μιας εβδομάδας, ενός μηνός και τριών μηνών. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι τα προγράμματα διατηρούν τον προσωρινό τους χαρακτήρα.  

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να διατηρηθεί, αν και η αβεβαιότητα παραμένει έντονη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 1%. Η απόφαση ήταν καθολικά αναμενόμενη στις αγορές.

Οι αναλυτές περίμεναν από την συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ ενδείξεις όσον αφορά την μελλοντική στρατηγική του θεματοφύλακα του ευρώ.

Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα διατηρήσει ανέπαφους τους μηχανισμούς ρευστότητας για μεγαλύτερο του προγραμματισμένου διάστημα, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρεών, αλλά δύσκολα θα αναγγείλει μεγάλες επιπλέον αγορές κρατικών ομολόγων.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί εντέλει, όπως έχει εξάλλου αφήσει να εννοηθεί, ότι θα παρέμβει δυναμικότερα, προχωρώντας σε μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, που στα ακραία σενάρια ανέρχονται έως και τα 2 τρισ. ευρώ.

Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια αναγγελία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v