Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Κυριακή η συμφωνία Δουβλίνου-τρόικας

Την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη του Εurogroup θα επικυρωθεί η τελική συμφωνία της Ιρλανδίας με την τρόικα, ύψους 85 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει το Reuters. Τα 35 δισ. ευρώ αφορούν στη στήριξη των τραπεζών.

Την Κυριακή η συμφωνία Δουβλίνου-τρόικας
Ενδεχομένως και την Κυριακή να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ύψος της βοήθειας θα αγγίξει τα 85 δισ. ευρώ (ποσό που είχε προαναφέρει και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός), εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ θα είναι στήριξη προς τον τραπεζικό κλάδο και τα 50 δισ. ευρώ προς το ιρλανδικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί πόσα από αυτά τα κεφάλαια θα προέλθουν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, "αλλά περίπου 20 δισ. ευρώ πιθανότατα θα προέλθουν από το ΔΝΤ".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή.


Στους πιστωτές μέρος του κόστους

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι κάτοχοι senior bonds να επωμιστούν μέρος του κόστους της αναδιάρθρωσης των ιρλανδικών τραπεζών αναζητούν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που βρίσκονται στο Δουβλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Irish Times".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ήδη αρκετές προτάσεις στο "τραπέζι". Μια ιδέα είναι η μετατροπή των τραπεζικών χρεών σε μετοχές, ενώ μια άλλη ιδέα είναι να δοθεί στους επενδυτές η επιλογή είτε να διοχετεύσουν "φρέσκα" κεφάλαια στις τράπεζες είτε να δεχτούν μείωση των επενδύσεών τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέτρα για το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανακοινωθούν το σαββατοκύριακο - πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v