Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα το τετραετές πλάνο του Δουβλίνου

Κρίσιμες οι ισορροπίες για την κυβέρνηση του Δουβλίνου, που σήμερα παρουσιάζει το τετραετές δημοσιονομικό της πλάνο, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την εγχώρια πολιτική κρίση αλλά και τις απαιτήσεις των αγορών.

Σήμερα το τετραετές πλάνο του Δουβλίνου
Σήμερα η πληγείσα κυβέρνηση του κ. Brian Cowen παρουσιάζει το τετραετές δημοσιονομικό πλάνο με το οποίο πρέπει να συγκεντρωθούν 15 δισ. ευρώ, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει και τον πολύκροτο προϋπολογισμό του 2011, του οποίου η επικύρωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνουν χείρα βοηθείας στο Δουβλίνο ώστε να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει η τραπεζική κρίση στη χώρα. Αναμένουν, ωστόσο, τα στοιχεία του τετραετούς πλάνου αλλά και του προϋπολογισμού για να προχωρήσουν στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τα ξένα πρακτορεία αποκαλύπτουν ότι 10 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ από αυξήσεις στη φορολογία.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση: οι πράσινοι που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ζητούν εκλογές, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητά από όλους τους πολιτικούς παράγοντες να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και να προκηρυχθούν οι εκλογές με το νέο έτος.

Η σημερινή παρουσίαση του τετραετούς πλάνου θα είναι κρίσιμη για τη στήριξη που θα έχει τελικά ο κ. Cowen από τα άλλα πολιτικά κόμματα, ενώ παράλληλα οι αγορές μπορεί να θέσουν εκ νέου στο στόχαστρο τα ιρλανδικά ομόλογα εάν δεν υπάρξουν ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v