Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γερμανικές θέσεις για τον μηχανισμό στήριξης

Στην δημοσιότητα κυβερνητικό έγγραφο του Βερολίνου για την δομή και τον τρόπο λειτουργίας του νέου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013 και περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι γερμανικές θέσεις για τον μηχανισμό στήριξης
Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει γερμανικό κυβερνητικό έγγραφο όπου αποτυπώνεται ο προτεινόμενος γερμανικός σχεδιασμός για τον νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και περιλαμβάνει την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο ενδεχόμενο κόστος αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών είτε μέσω haircut είτε μέσω άλλων τρόπων, όπως ακόμη και την πλήρη διαγραφή χρεών.

Το έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει ημερομηνία 11ης Νοεμβρίου, αναφέρει πως ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013 και πως στόχος του θα είναι η αποτροπή χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

«Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, όπου αναφέρεται ότι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με «άρθρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses).

Τα «CAC» θα επιτρέπουν σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο λήξης των ομολόγων, είτε μειώνοντας τους τόκους, είτε μέσω «κουρέματος», ή ακόμη με μερική ή ολική διαγραφή του χρέους.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν στην στήριξη της χώρας που χρήζει βοηθείας, όπως επίσης αναφέρεται και η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v