Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2011 οι εκλογές στην Ιρλανδία

Τον επόμενο χρόνο και μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ιρλανδία δήλωσε ο πρωθυπουργός Brian Cowen, καθώς η Ιρλανδία βυθίζεται στην πολιτική κρίση μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Το 2011 οι εκλογές στην Ιρλανδία
Τον επόμενο χρόνο και μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ιρλανδία δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Brian Cowen, ενώ χθες και το κόμμα των Πρασίνων είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του Δουβλίνου στην επικύρωση του προϋπολογισμού του 2011.

«Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης (της χώρας) στη δύσκολη εποχή που έρχεται» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Cowen για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - ΕΕ. Ο Cowen επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε» δήλωσε ο κ. Cowen και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση.

Η κυβερνητική συμμαχία του Cowen βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης, εν μέσω κλίματος λαϊκής οργής λόγω της υπαγωγής της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς οι Πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Διευκρίνισαν ωστόσο, ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην επικύρωση του προϋπολογισμού και πως ζητούν οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχασε επίσης την υποστήριξη δύο ανεξάρτητων βουλευτών, από τους οποίους εξαρτάται για να εξασφαλίζει την έγκριση νομοσχεδίων στην κάτω Βουλή, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με στελέχη του κόμματός του, που ζήτησαν την παραίτησή του.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v