Συστάσεις από ΕΚΤ για Ευρωζώνη (update)

Καμία έκπληξη δεν επιφύλασσε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25%, καθώς ανεμένει περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ εκτιμά ως μη ικανοποιητική την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Συστάσεις από ΕΚΤ για Ευρωζώνη (update)
Στο 3,25% διατήρησε τα επιτόκια της ευρωζώνης η ΕΚΤ, κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, καθώς αναμένει την εμφάνιση περαιτέρω ενδείξειων ισχυροποίησης της οικονομίας των 12.

Εξάλλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2002. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το μέσο όρο του 2%, που έχει θέσει η ίδια ως στόχο.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% από το 2,5% του προηγούμενου μήνα. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Έρνστ Βέλτεκε, με δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδας επεσήμανε ότι ναι μεν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά όχι στο επίπεδο που η ΕΚΤ ανέμενε και επιθυμεί.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε, τονίστηκε πως δεν είναι βέβαιο ότι αυτός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο μέσου όρου, κάτω από το 2% για το τρέχον έτος.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ προέβλεψαν αυξημένους τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ευρωζώνη για το 2003, κάτι που επεσήμαναν ότι επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ ”χτύπησαν το καμπανάκι” για τους υψηλούς μισθούς που ενδέχεται, όπως είπαν, να ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Β. Ντούιζεμπεργκ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, εκτός του ότι εντόπισε ”αβεβαιότητες” και ”προσωρινούς (ανασταλτικούς) παράγοντες” στην ανάκαμψη, ανακοίνωσε ενθαρρυντικά στοιχεία για την κυκλοφορία χρήματος.

”Ο υψηλός ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός του Μ3”, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ”φανερώνει τη μετατόπιση από ρευστές θέσεις σε χαρτοφυλάκια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v