Στα 85 δολάρια ”μπαίνει” η Google στο Nasdaq

Στα 85 δολάρια έκαστη, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο του εύρους της τιμής διάθεσης, πωλήθηκαν οι μετοχές της Google στις αρχικές δημόσιες εγγραφές της πιο διάσημης μηχανής αναζήτησης στο Internet, καθώς ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο ΙΡΟ τύπου δημοπρασίας στις διεθνείς αγορές.

Στα 85 δολάρια ”μπαίνει” η Google στο Nasdaq
Στα 85 δολάρια έκαστη, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο του εύρους της τιμής διάθεσης, πωλήθηκαν οι μετοχές της Google στις αρχικές δημόσιες εγγραφές της πιο διάσημης μηχανής αναζήτησης στο Internet, καθώς ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο ΙΡΟ για την εισαγωγή της εταιρίας στην αγορά Nasdaq.

Η Google και οι επενδυτές της πούλησαν 19,6 εκατ. μετοχές προς 1,67 δισ. δολ.

Η εταιρία που εδρεύει στην Καλιφόρνια δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα 108 με 135 δολάρια που αρχικώς ζητούσε, καθώς επικρατεί έντονη δυστοκία στις αγορές ΙΡΟ (τουλάχιστον 18 εταιρίες έχουν ακυρώσει τις εισαγωγές τους αυτό το μήνα εξαιτίας της βύθισης των μετοχών τεχνολογικών εταιριών), ενώ έγιναν και εσφαλμένες κινήσεις από μέρους στελεχών της εταιρίας, που την έφεραν σε αντιπαράθεση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με την πώληση, η κεφαλαιοποίηση της Google στην αγορά ανέρχεται στα 23 δισ. δολ., μεγαλύτερη από της Gannett, του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου εφημερίδων στις ΗΠΑ. Οι 30χρονοι ιδρυτές Larry Page και Sergey Brin κατέχουν μερίδια αξίας 3,28 δισ. δολ. και 3,27 δισ. δολ. αντιστοίχως.

Η Google, οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές της πώλησαν το 7,2% της εταιρίας στη δημοπρασία. Ο αριθμός των προς πώληση μετοχών είχε μειωθεί κατά 23,7% στους 25,7 εκατομμύρια τίτλους.

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Morgan Stanley και η Credit Suisse First Boston και οι προμήθειές τους εκτιμώνται στα 65 εκατ. δολάρια. Τρεις από τους 31 αρχικούς αναδόχους, μεταξύ των οποίων και η Merrill Lynch, αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία πριν ξεκινήσει. Οι εργαζόμενοι της εταιρίας πώλησαν λιγότερες μετοχές από όσες είχε προγραμματιστεί, ενώ οι επενδυτές venture-capital δεν πούλησαν καθόλου τις μετοχές τους.

Οι Brin και Page με την ανοιχτή δημοπρασία μέσω Internet που διοργάνωσαν έθεσαν πρόκληση στις παραδοσιακές μεθόδους των ΙΡΟ, όπου οι χρηματιστηριακές εταιρίες αποτιμούν τις μετοχές χαμηλότερα σε σχέση με την προσφερόμενη ζήτηση και αποκομίζουν το κέρδος από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών, οι οποίες κατά κανόνα παρατηρούνται στις πρώτες ημέρες συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v