Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: "Εμφύλιος" για ποσοτική χαλάρωση Fed

Δεν είναι μόνο οι ασιατικές χώρες που έχουν επικρίνει την ποσοτική χαλάρωση της Fed. Οι ενισχυμένοι μετεκλογικά ρεπουμπλικανοί ασκούν δριμύτατη επίθεση και ζητούν αλλαγή της εντολής προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

HΠΑ: Εμφύλιος για ποσοτική χαλάρωση Fed
Πρωτοφανείς χαρακτηρίζονται οι επιθέσεις που δέχεται η Fed και εντός των ΗΠΑ ως προς την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να προειδοποιούν για ενδεχόμενους κινδύνους στην ολοκλήρωση του προγράμματος του κ. Ben Bernanke.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Bernanke, μία ομάδα 23 οικονομολόγων, διαχειριστών κεφαλαίων και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 600 δισ. δολ. "δημιουργεί κίνδυνο υποτίμησης του δολαρίου και πληθωρισμού", χωρίς να βελτιώνει την κατάσταση στην αγορά απασχόλησης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρεπουμπλικανών, με τον γερουσιαστή κ. Bob Corker, ο οποίος είναι μέλος και της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, να ζητά αναθεώρηση της εντολής που έχει η Fed, ώστε να περιοριστεί μόνο στον στόχο της σταθερότητας των τιμών και όχι στην ανάπτυξη της οικονομίας. Την ίδια θέση έχει εκφράσει και ο κ. Paul Ryan, ο οποίος αναλαμβάνει την ηγεσία της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, καθώς οι ρεπουμπλικανοί έχουν πλέον τον έλεγχο του σώματος μετά τις πρόσφατες εκλογές

Ο κ. Jeffrey Frankel, καθηγητής στο Kennedy School of Governement του Harvard, επισημαίνει ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν επικρίσεις εναντίον της Fed, με αίτημα όμως τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και όχι τη σύσφιγξη, όπως συμβαίνει τώρα. Οι τρέχουσες εξελίξεις σηματοδοτούν "αλλαγή των ιστορικών δεδομένων", δηλώνει στο Bloomberg ο κ. Frankel.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν πως η καταιγίδα που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση των 600 δισ. δολ. ενδεχομένως να εμποδίσει τη Fed από την ολοκλήρωση του έργου της. "Οι εξελίξεις θα ενθαρρύνουν το εσωτερικό αντίπαλο στρατόπεδο" στη Fed, δηλώνει ο κ. Vincent Reinhart, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της επιτροπής νομισματικών υποθέσεων της Fed την περίοδο 2001 - 2007, και συμπληρώνει: "Ο κ. Bernanke θα αντιμετωπίσει ακόμη δυσκολότερες στιγμές στο μέλλον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v