Μείωση του εύρους τιμών στο ΙΡΟ της Google

Η Google, η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ, μείωσε κάθετα το εύρος τιμών για την πολυσυζητημένη και πρωτοπόρο δημόσια προσφορά της προκειμένου να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι μετοχές του Διαδικτύου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Μείωση του εύρους τιμών στο ΙΡΟ της Google
Η Google, η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, μείωσε κάθετα το εύρος τιμών για την πολυσυζητημένη εισαγωγή της στο Nasdaq στα 85 με 95 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 108 με 135 δολαρίων, καθώς οι μετοχές του Διαδικτύου εμφανίζουν στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Η διάσημη μηχανή αναζήτησης δήλωσε επίσης ότι οι μέτοχοι μειώνουν τον προσφερόμενο αριθμό μετοχών στα 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 6,1 εκατομμύρια μετοχές λιγότερες, εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής. Η ίδια η εταιρία πάντως εξακολουθεί να σκοπεύει να πωλήσει περί τις 14,1 εκατομμύρια μετοχές, συγκεντρώνοντας έως και 1,34 δισ. δολ.

Με τις μεταβολές, το μέγεθος του ”ιστορικού” αυτού ΙΡΟ που θα πραγματοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου μειώνεται στα 1,9 δισ. δολ. το πολύ και η πιθανή μέγιστη αποτίμηση της εταιρίας διαμορφώνεται στα 26 δισ. δολ.

Με την προηγούμενη κλίμακα, η αποτίμηση της Google ανερχόταν στα 36,6 δισ. δολ.

Η Google προχώρησε σε μείωση της τιμής των αρχικών δημόσιων εγγραφών της, καθώς η αγορά των ΙΡΟ εμφανίζει κάθετη πτώση, οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν σταθερά, ενώ και η ίδια η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα όταν δεν κατέθεσε εγκαίρως αίτηση για μέρος των μετοχών της με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καθυστερήσει την έγκριση εισαγωγής.

Η απόφαση της εταιρίας να χρησιμοποιήσει την αποκαλούμενη ”ολλανδική δημοπρασία” για το ΙΡΟ της ανησύχησε τις επενδυτικές τράπεζες, αφού τους στέρησε την προμήθεια, διότι η Google απευθύνθηκε απευθείας στο επενδυτικό κοινό.

Στην ”ολλανδική δημοπρασία” οι bidders καταθέτουν τις προσφορές και η χαμηλότερη τιμή που απαιτείται για την πώληση όλων των μετοχών καθίσταται η τελική τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v