Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύδονται οι φήμες για διάσωση της Ιρλανδίας

Ως αναληθή διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας τη φήμη περί στήριξης της οικονομίας της με 80 δισ. ευρώ. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει σχετικό ιρλανδικό αίτημα ένταξης στον μηχανισμό στήριξης.

Διαψεύδονται οι φήμες για διάσωση της Ιρλανδίας
Η κυβέρνηση του Δουβλίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ διαψεύδουν την έντονη φημολογία για επικείμενη ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι σημερινές έντονες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και στην αγορά ομολόγων αποδίδονται στο ότι "αμερικανικό think tank δήλωσε πως η Ε.Ε. σχεδιάζει διάσωση της Ιρλανδίας ίσως ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα". Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό των ιρλανδικών spreads αλλά και σε ράλι του ευρώ, πάνω από το 1,37 δολ. (ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στι 1,3590).

Η εντεινόμενη φημολογία ανάγκασε τους αξιωματούχους σε συντονισμένες διαψεύσεις. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswire, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε πως "η φήμη που σχετίζεται με τη στήριξη διάσωσης ύψους 80 δισ. ευρώ είναι αναληθής".

"Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από την ιρλανδική κυβέρνηση για οικονομική στήριξη, κατά συνέπεια δεν σχολιάζουμε φήμες, εικασίες ή δηλώσεις από οποιονδήποτε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε: "Δεν θα σχολιάσω πιθανή εργασία προετοιμασίας που γίνεται από την Κομισιόν".

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία επαφή τις τελευταίες μέρες μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ η Ιρλανδία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, το 51% των ειδικών - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg- θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της, καθώς η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και στήριξης του τραπεζικού κλάδου, που είναι και η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v