Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Obama υπερασπίζεται την απόφαση της Fed

Ο Barack Obama υπερασπίστηκε τη Fed, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ ευνοεί την παγκόσμια οικονομία. Δηλώσεις στήριξης και από την Goldman Sachs, που χαρακτηρίζει "άστοχη" τη διεθνή κριτική κατά της Fed.

Ο Obama υπερασπίζεται την απόφαση της Fed
Θετική για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος την απόφαση για νέα ποσοτική χαλάρωση από τη Fed, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που έχει δεχτεί τόσο από την Ασία όσο και από την ευρωζώνη, διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Wolfgang Schauble.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μία κατάσταση κατά την οποία κάποιες χώρες διατηρούν τεράστια πλεονάσματα και κάποιες άλλες τεράστια ελλείμματα", δήλωσε o κ. Barack Obama κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία και συμπλήρωσε πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός "να καταλήξουν οι ΗΠΑ με μηδενική ή ελάχιστη ανάπτυξη".

Επισημαίνεται ότι η απόφαση της Fed πρακτικά να προχωρήσει σε εκτύπωση νέου χρήματος συνολικής αξίας 600 δισ. δολ., ως ένεση ρευστότητας στην αγορά, έχει πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις: η Ταϊλάνδη αναμένει συντονισμένη αντίδραση των ασιατικών κεντρικών τραπεζών.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η αντίδραση ήταν μάλλον υποτονική, όμως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schauble, ανέβασε το θερμόμετρο ασκώντας έντονη κριτική. "Υπάρχει ασυνέπεια όταν οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Κινέζους πως χειραγωγούν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία και στη συνέχεια κατευθύνουν την ισοτιμία του δολαρίου τεχνητά σε χαμηλότερα επίπεδα με τη βοήθεια της εκτυπωτικής μηχανής της Fed".

- Σε ρόλο υπερασπιστή της Fed η Goldman Sachs

Στην υπεράσπιση της Fed έσπευσε και η Goldman Sachs. Ο κ. Jan Hatzius, επικεφαλής ανάλυσης της τράπεζας για την αμερικανική οικονομία, ανέφερε ότι μετά τη μείωση των επιτοκίων σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο η απόφαση ποσοτικής χαλάρωσης ήταν "το επόμενο καλύτερο βήμα".

"Η μεγάλη εχθρότητα στις κινήσεις της Fed είναι άστοχη", υποστήριξε ο κ. Hatzius σε e-mail του προς τους πελάτες της Goldman Sachs και συμπλήρωσε: "Οι πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομική πορεία έχουν μειωθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια".

"Διαφωνούμε επίσης με την άποψη ότι η Fed πλημμυρίζει την παγκόσμια οικονομία με χρήμα", αναφέρει ο κ. Hatzius. Ένας βασικός κίνδυνος αυτής της απόφασης της Fed είναι πως θα ωθήσει τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, καθιστώντας ακριβότερα τα προϊόντα τους στο διεθνές εμπόριο. "Αυτό όμως ισχύει πάντα όταν αποκλίνουν οι κύκλοι των διαφόρων οικονομιών και δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκην με την απόφαση ποσοτικής χαλάρωσης", υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v