Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ:Δεν έχει λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Τα επιτόκια της ευρωζώνης βρίσκονται στα "κατάλληλα" επίπεδα, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λίγη ώρα μετά την απόφαση διατήρησης σταθερών επιτοκίων.

Τρισέ:Δεν έχει λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Τα επιτόκια της ευρωζώνης βρίσκονται στα "κατάλληλα" επίπεδα, δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λίγη ώρα μετά την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ κράτησε σταθερό στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, επί 18ο μήνα στη σειρά.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η δυναμική στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει θετική, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά στις προοπτικές.

Η εκτίμηση αυτή είναι ουσιαστικά ίδια με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών, παρά τα αρκετά θετικά στατιστικά στοιχεία που έχουν εν τω μεταξύ ανακοινωθεί για την οικονομία.

Στις ερωταπαντήσεις του κεντρικού τραπεζίτη με τους δημοσιογράφους, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν πρόσφερε τις πολυπόθητες ενδείξεις για τη μελλοντική στρατηγική της ΕΚΤ.

Άφησε να εννοηθεί
ότι δεν θα μεταβάλει τη στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα της κρίσης, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας ότι θα τυπώσει φρέσκο χρήμα, σε μια προσπάθεια τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. 

"Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν έχει λήξει", περιορίστηκε να δηλώσει ο τραπεζίτης.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

Μέχρι στιγμής, ερωτηθείς για τον νέο γύρο παροχής ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία από τη Federal Reserve, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι αυτό δεν αλλάζει την πίστη του ότι η Fed εξακολουθεί να στηρίζει το δυνατό δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v