Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Τα σενάρια για δολάριο, εν αναμονή της Fed

Έντονη άνοδο του δολαρίου αν η Fed αποφασίσει αναστολή του προγράμματος στήριξης, ή έντονη πτώση αν ανακοινωθεί πρόγραμμα άνω των 700 δισ. δολαρίων, προβλέπει σε τεχνική της ανάλυση η FXCM.

FXCM: Τα σενάρια για δολάριο, εν αναμονή της Fed
Για πιθανή διαμόρφωση μιας νέας τάσης όσον αφορά την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, αναλόγως των αποφάσεων της Fed για την ποσοτική χαλάρωση, κάνει λόγο η FXCM. Βλέπει έντονη άνοδο του δολαρίου, εάν αποφασιστεί αναστολή του προγράμματος στήριξης, ή έντονη πτώση αν ανακοινωθεί πρόγραμμα άνω των 700 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την FXCM, ο δεύτερος γύρος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο μέγεθος αυτών των μέτρων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Jonh Kicklighter, Currency Strategist της FXCM «το γεγονός ότι το δολάριο έχει σημειώσει τόσο έντονη υποχώρηση, ενώ η διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, αποδεικνύει τη σημασία της σημερινής ανακοίνωσης. Τώρα, που βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν το γεγονός αυτό, παρατηρούμε ότι η αγορά είναι πιθανό να προετοιμάζεται για μια πολύ σημαντική αντίδραση ίσως και τη διαμόρφωση μιας νέας τάσης

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι διακυμάνσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου περιορίζονται ανάμεσα στην περιοχή του 1,4100 και 1,3700, έχοντας διαμορφώσει έναν πλάγιο σχηματισμό, του οποίου η διάσπαση θα οδηγούσε σε αντίστοιχη με το εύρος του κίνηση.

Επιπλέον, τα futures του ευρώ για το Δεκέμβριο έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν μερικές εβδομάδες, και παρόλο που ο S&P 500 διατηρεί την ανοδική του τάση τους τελευταίους 2 μήνες, η ορμή και ο όγκος έχουν περιοριστεί φανερά, δείχνοντας σημάδια αντιστροφής.

Προσπαθώντας να προβλέψει την αντίδραση της αγοράς στη σημερινή ανακοίνωση της Fed, η FXCM ξεχωρίζει 3 πιθανά σενάρια:

Σενάριο μέτρων ανάλογων των εκτιμήσεων

Το πιο δημοφιλές σενάριο για τον δεύτερο γύρο του προγράμματος στήριξης (επέκταση του τρέχοντος προγράμματος) είναι η παροχή $100 δισ. τον μήνα για μια περίοδο 5-6 μηνών.

Σενάριο αυξημένων μέτρων

Ένα ακραίο σενάριο φέρει την Fed να ανακοινώνει την παροχή επιπλέον $2 τρισ. σε μία δόση ή ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσό σε μηνιαία βάση για μη προκαθορισμένη περίοδο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, αλλά για το δολάριο η οριακή υποτίμηση του μέσω της προσφοράς χρήματος δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα.

Σενάριο μέτρων χαμηλότερων των προσδοκιών

Οι περισσότεροι επενδυτές θα κινούνται βάσει του γνωστού γνωμικού «αγόρασε τη φήμη, πούλα στην είδηση». Κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωνόταν και σε αυτή την περίπτωση, καθώς οι επενδυτές έχουν οδηγήσει το δολάριο και το συναίσθημα της αγοράς σε ένα επίπεδο που είναι ανάλογο ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος. Εάν η ανακοίνωση δεν είναι τελικά ανάλογη των προσδοκιών, οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με τη σημερινή τεχνική ανάλυση της FXCM Hellas στην περίπτωση όπου η FED αναστείλει προς το παρόν το πρόγραμμα στήριξης, τότε το δολάριο θα κινηθεί έντονα ανοδικά, που σημαίνει ότι το EUR/USD θα κινηθεί προς τις στηρίξεις του 1,3750-3800 και ίσως δοκιμάσει και την καθοδική διάσπαση του πλάγιου σχηματισμού.

Στην περίπτωση όπου η FED ανακοινώσει πρόγραμμα άνω των 700 δισ, αλλάζοντας και το ύφος και τη γλώσσα στην ανακοίνωση, τότε το δολάριο θα κινηθεί έντονα πτωτικά και η ανοδική διάσπαση του πλάγιου σχηματισμού θα είναι γεγονός. Σε μια πιθανή ανοδική διάσπαση, ο πρώτος στόχος όπου θα επικεντρωθούμε θα είναι η περιοχή του 1,4250-00, επίπεδα τα οποία είναι σημαντική τεχνική αντίσταση.

Αν η διάσπαση έχει πραγματοποιηθεί με το σενάριο της αύξησης του προγράμματος προκαλώντας έκπληξη στην αγορά, τότε η περιοχή του 1,4450-4500 θα είναι τα επίπεδα όπου η κίνηση μάλλον θα έχει κατάληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v