Citigroup: ”Ελληνική συμμετοχή” στο colpo grosso!

Ελληνικός είναι, σύμφωνα με τη ”Sunday Times”, ο νους που εμπνεύστηκε την ευφυή συναλλαγή στην αγορά ομολόγων, η οποία απέφερε στη Citigroup το ιλιγγιώδες κέρδος των 10 εκατ. στερλινών σε μία ώρα! Ο λόγος για τον Σπύρο Σκόρδο, διευθυντή Συναλλαγών Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων της Salomon.

Citigroup: ”Ελληνική συμμετοχή” στο colpo grosso!
Ελληνικός είναι ο νους που εμπνεύστηκε μία από τις πλέον ευφυείς, πλην όμως αμφισβητούμενες συναλλαγές στην ιστορία της αγοράς ομολόγων, μια συναλλαγή που εξασφάλισε το ιλιγγιώδες κέρδος των 10 εκατ. στερλινών στον οίκο, αλλά έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών για το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ”χειραγώγηση” της αγοράς.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους ”Sunday Times”, την όλη συναλλαγή, που πρώτο αποκάλυψε το FT.com, εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ο Σπύρος Σκόρδος, Έλληνας διαπραγματευτής ομολόγων στο Λονδίνο. Ο δαιμόνιος trader πούλησε ευρω-ομόλογα αξίας 11 δισ. ευρώ και περίπου μία ώρα αργότερα, καθώς η αγορά βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, αγόρασε πίσω 4 δισ. ευρώ από αυτά τα ομόλογα, πολύ φθηνότερα και εξασφαλίζοντας το εξαψήφιο κέρδος για τον οίκο.

Οι εποπτικές αρχές του City διεξάγουν έρευνα για το κατά πόσον αυτή η κίνηση του dealer, που εντάσσεται στα νόμιμα πλαίσια της προφύλαξης (hedging), συνιστά χειραγώγηση της αγοράς και αναμένεται να καλέσουν και τον Σκόρδο να δώσει κάποιες απαντήσεις.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της τράπεζας από αυτή την ωριαία συναλλαγή έφτασαν στα 10 εκατ. στερλίνες. Το μερίδιο του Σκόρδου, το οποίο θα του δοθεί ως bonus στο τέλος του χρόνου, κινείται στην κλίμακα του 2% με 12% από το συνολικό κέρδος.

Ενας ανταγωνιστής διαπραγματευτής αποκάλυψε ότι ο Σκόρδος είχε πωλήσει περισσότερα από 200 διαφορετικά ομόλογα μέσα σε δύο λεπτά στις 10:28 το πρωί της Δευτέρας 2 Αυγούστου, όταν η αγορά ήταν ιδιαίτερα ήρεμη, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες έλειπαν σε διακοπές.

”Ξαφνικά τη Δευτέρα το πρωί, όλες οι οθόνες συναλλαγών άδειασαν. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έγινε… Ήταν πολύ ξαφνικό - σαν να ξεκινάει ένα αυτοκίνητο με τις πόρτες ορθάνοιχτες. Νομίζω ότι θα κάνει ζημιά στη Citigroup αν αποκαλυφθεί ότι εκμεταλλεύεται τα μέτρα που εφαρμόζονται για να προφυλάσσονται οι συναλλαγές κρατικών ομολόγων”.

Οι ”S.T.” αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον Σκόρδο, ο οποίος είναι διευθυντής συναλλαγών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στη Salomon Brothers, μονάδα της Citigroup. Ζει πάντως σε διαμέρισμα αξίας 1 εκατ. στερλινών που ”βλέπει” τον Τάμεση και πιστεύεται ότι σήμερα γιορτάζει την επιτυχία του στην Αθήνα, όπου ήρθε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως σχολιάζει η ”Sunday Times”, οι traders του οίκου φημίζονται ότι είναι από τους πιο επιθετικούς στον κόσμο και συχνά θεωρούνται υπεύθυνοι για την ”εισαγωγή” μεθόδων συναλλαγών αμερικανικού τύπου στο αυστηρό City του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v