Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολύτως μοιρασμένο το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική νίκη του Barack Obama, οι δημοκρατικοί χάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά όχι και της Γερουσίας. Αναλυτές χαρακτηρίζουν θετική για την αγορά την ενίσχυση των ρεπουμπλικανών.

Απολύτως μοιρασμένο το Κογκρέσο των ΗΠΑ
Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική νίκη του Β. Obama, οι δημοκρατικοί χάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά όχι της Γερουσίας. Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για ισχυρό μήνυμα των ψηφοφόρων προς τον Πρόεδρο Obama από τις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, που οδηγούν σε ένα απολύτως μοιρασμένο Κογκρέσο.

Οι ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους δημοκρατικούς συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις 10 που χρειάζονταν για να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα. Παράλληλα, ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς έχουν καταλάβει 220 έδρες σε αυτήν και προηγούνται σε είκοσι ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειάζονταν 218 έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος. Συνολικά, οι ρεπουμπλικανοί απέσπασαν 53 έδρες και έχουν βάλει πλώρη για άλλες 13 που κατείχαν δημοκρατικοί.

"Οι Αμερικανοί ψήφισαν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης", αναφέρει ο κ. Thomas Donohue, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την εκτίμηση αρκετών αναλυτών ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι θετικό για την αγορά.

Όπως αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg, η ενίσχυση των ρεπουμπλικανών ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα αποδυνάμωσης ή ακόμη και μπλοκαρίσματος ορισμένων πολιτικών του Barack Obama που θεωρούνταν αρνητικές για τον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικότερα όσον αφορά στο σύστημα υγείας, στη φορολογική πολιτική και στην ιστορική μεταρρύθμιση της Wall Street.

Οι ρεπουμπλικανοί θα ελέγχουν πλέον τις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων
η οποία, με τη σειρά της, θα ελέγχει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας αλλά και την εφαρμογή του νόμου Dodd Frank ως προς τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων "δίνει στους ρεπουμπλικανούς τη δυνατότητα να αναμορφώσουν περισσότερες από 240 διατάξεις που ίσως εφαρμοστούν στο πλαίσιο του νόμου Dood-Frank", εξηγεί το Bloomberg.

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους ρεπουμπλικανούς "ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα μπροστά και να γίνουν πράγματα για τον αμερικανικό λαό", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v