Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Σήμερα η απόφαση για αγορές ομολόγων

Πρωτοφανή δεύτερο γύρο αντισυμβατικής πιστωτικής χαλάρωσης αναμένεται να εισαγάγει σήμερα η Fed. Σενάρια για αγορά κρατικών ομολόγων $500-750 δισ., για να τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Fed: Σήμερα η απόφαση για αγορές ομολόγων
Η Federal Reserve αναμένεται ευρέως να εισαγάγει έναν πρωτοφανή δεύτερο γύρο αντισυμβατικής πολιτικής πιστωτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας σχέδιο αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της τάξης των 500 - 750 δισ. δολαρίων, για να τονωθεί η ρευστότητα στην ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Blue Chip Financial Forecasts μεταξύ κορυφαίων αναλυτών της Wall Street, η πλειονότητα των οικονομολόγων περιμένει πρόγραμμα ύψους έως 750 δισ. δολ. και σημειώνει ότι η επίδραση αυτών των αγορών έχει ήδη προεξοφληθεί στις αγορές.

Με βάση αυτήν την έρευνα, το 47,9% των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει αγορές ύψους 500 - 750 δισ. δολ., το 29,2% περιμένει αγορές 750 δισ. δολ. με 1 τρισ. δολ., το 14,6% περιμένει λιγότερα από 500 δισ. δολ. και το 8,3% περισσότερα από 1 τρισ. δολ. Υπάρχουν και τρεις αναλυτές που πιστεύουν ότι η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, Federal Open Market Committee, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα τόνωσης.

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αναλυτών καθρεφτίζουν τις διαφορές που υπάρχουν και μεταξύ των αξιωματούχων της Fed, όσον αφορά στο συνολικό ποσό αγορών που πρέπει να γίνουν για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed, προωθώντας μια πρωτόγνωρα χαλαρή πιστωτική πολιτική, έχουν ήδη μειώσει τα βασικά επιτόκια σε επίπεδα μηδενικά κι έχουν αγοράσει ομόλογα ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αρκετά γρήγορη ανάκαμψη ώστε να κατεβάσουν τα ποσοστά της ανεργίας, που κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών.

Διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη της νομισματικής στρατηγικής και όσον αφορά στη μορφή της νέας ποσοτικής χαλάρωσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση του ισολογισμού της Fed θα πρέπει να γίνει σταδιακά και άλλοι ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα πρόγραμμα «σοκ και δέος» με μεγάλες αγορές ενεργητικών.

Αναλόγως και οι αναλυτές δεν βρίσκουν κοινό έδαφος για τη διάρκεια του νέου προγράμματος. Οι εκτιμήσεις τους ποικίλλουν από τη συντομότερη διάρκεια τριών μηνών έως τη μεγαλύτερη, μέχρι τα τέλη του 2011.

Τέλος, μυστήριο παραμένει και ο τύπος των ενεργητικών που θα αγοράσει η Fed στον νέο κύκλο παροχής ρευστότητας.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι η Fed θα διευρύνει την γκάμα των τίτλων προς αγορά, περιλαμβάνοντας και χρεόγραφα με αντίκρισμα στη στεγαστική πίστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v