Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBVA: Εξαγορά του 24,9% της Garanti Bank

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας εξαγόρασε το 24,9% της τουρκικής Garanti Bank έναντι 5,8 δισ. δολ. Η ΒΒVA ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,1 δισ. ευρώ.

BBVA: Εξαγορά του 24,9% της Garanti Bank
Την εξαγορά του 24,9% του μετοχικού κεφαλαίου στην τουρκική Garanti Bank ανακοίνωσε η ισπανική BBVA, σε συμφωνία αξίας 5,8 δισ. δολ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,1 δισ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής της θέσης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας θα εξαγοράσει το 18,6% που κατείχε η General Electric στην Garanti, αλλά και 6,3% από τη μητρική εταιρία της τουρκικής τράπεζας, την Dogus Group. Η BBVA θα καταβάλει 4,2 δισ. ευρώ και 8 τουρκικές λίρες ανά μετοχή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τη διοίκηση της Garanti αναλαμβάνουν από κοινού η ΒΒVA και η Dogus Group, της οποίας το ποσοστό είναι πλέον επίσης 24,9%.

Οπως εκτιμούν αναλυτές η ισπανική τράπεζα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την ισπανική αγορά, από την προέρχεται το 50% της κερδοφορίας της.

Η BBVA έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η BBVA και η Dogus θα έχουν από 4 θέσεις αντίστοιχα στο ΔΣ της Garanti. Mετά την παρέλευση 5 ετών η ισπανική τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην τουρκική τράπεζα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v