Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απροσδόκητα ισχυρή η κινεζική μεταποίηση

Η κινεζική οικονομία δεν επιβραδύνεται πλέον, όπως αποδεικνύεται από την σημαντική ενίσχυση του δείκτη ΡΜΙ κλάδου μεταποίησης κατά τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για περαιτέρω υποχώρηση.

Απροσδόκητα ισχυρή η κινεζική μεταποίηση
Εν αντιθέσει με τα όσα προέβλεπαν οι αναλυτές, ο κινεζικός κλάδος μεταποίησης φαίνεται πως τερμάτισε τον κύκλο επιβράδυνσης και οδεύει σε νέα αναπτυξιακή πορεία. Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον οδηγούν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς τόσο ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ Οκτωβρίου, όσο και ο δείκτης ΡΜΙ της Markit για λογαριασμό της HSBC δείχνουν ανάκαμψη των δραστηριοτήτων στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος κρατικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 54,7 από 53,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν περαιτέρω επιβράδυνση στο 52,9.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της HSBC δείχνει ενίσχυση του δείκτη δραστηριοτήτων μεταποίησης στην Κίνα στο 57,2 τον Οκτώβριο από 55.1 τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, υποστηρίζει ο Hongbin Qu της HSBC.

Το μείζον ερώτημα είναι εάν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης του πλανήτη, θα μπορέσει να στηρίξει την υπόλοιπη Ασία, όπου όπως φαίνεται βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC για την Ταϊβάν υποχώρησε τον Οκτώβριο για τρίτο συνεχή μήνα στο 48 από 49 τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα ένδειξη κάτω του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Αντιστοίχως, ο δείκτης της HSBC για την Νότιο Κορέα μειώθηκε στο 46,7 από 48.8.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v